Ezeket látta már?

10 gyulladáscsökkentő gyógynövény, ami csillapíthatja a fájdalmat

gyulladáscsökkentő, gyógynövények

Ezekről a gyógynövényekről klinikai vizsgálatok igazolták, hogy segíthetnek a gyulladás csökkentésében, és a fájdalmas, kínzó panaszok csillapításában.

Gyulladt, fájó, duzzadt ízületek, reumás panaszok, gyulladásos bélbetegségek vagy bőrgyulladás kínozza? Van néhány gyógynövény, amik hozzájárulhatnak, hogy enyhüljenek a gyulladásos panaszaink.

1. Gyulladáscsökkentő kurkuma

A sárga színű fűszer- és gyógynövény egyik legfontosabb összetevője a kurkumin, aminek a gyulladásgátló hatását reumatoid arthritis esetén igazolták. Szedésének a hatására csökken a reggeli ízületi merevség és -fájdalom. Emellett, a kurkumin pozitív hatásai gyulladásos bélbetegségek (IBD) – colitis ulcerosa – esetén is kiaknázhatók.

2. Gyulladáscsökkentő gyömbér

Kevesen gondolnák, de egy vizsgálatból kiderült, hogy a gyömbér hatása kopásos ízületi fájdalmaknál felérhet a szintetikus gyulladáscsökkentő hatóanyagnak, a diklofenáknak a terápiás hatásával.

3. Gyulladáscsökkentő rozmaring

A reumatikus panaszok enyhítésére előnyösen alkalmazhatók a rozmaring leveléből vagy illóolajából készült külsőleges patikaszerek, amik gyulladásgátló hatásaik mellett a vérkeringés fokozása révén is hozzájárulhatnak a mozgásszervi panaszok enyhüléséhez.

4. Gyulladáscsökkentő borágó

A borágó olaja gamma-linolénsavban különösen gazdag, ami atópiás dermatitises betegeknél éppen úgy kihasználható, mint reumatoid arthritisszel küzdőknél.

5. Parlagi ligetszépe

A borágó olajánál is erősebb gyulladáscsökkentő hatás érhető el a ligetszépe olajával. Rendszeres szedése akár a szintetikus hatóanyagú gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. diklofenák, ibuprofén, dexketoprofén) adagjának a csökkentéséhez is vezethet.

6. Ördögcsáklya

Elsősorban ízületi gyulladásos betegségben érintetteknek javasolható az ördögcsáklyás szedése; jellemzően több hetes alkalmazást követően tapasztalható meg a gyógynövény kedvező hatása.

7. Tömjénfa

Klinikai vizsgálatok a tömjénfa kivonatok kedvező hatásáról tanúskodnak azoknál, akiknél térd- vagy csípőízületi arthritis okozta a gyulladásos, fájdalmas panaszokat. A tömjénfa összetevőinek a hatására csökken az ízületi merevség és fájdalom, illetve nő az ízületi rugalmasság és a járástávolság. Ezen kívül gyulladásos bélbetegségeknél is kedvező lehet a tömjénfa-kivonatok használata.

8. Vadrózsa

Nem a csipkebogyó terméshúsa, hanem a magja felelős azért a kedvező hatásért, amit az ízületi kopásokban szenvedő betegeknél leírtak; esetükben jelentősen csökkent az ízületi merevség és javultak a laborparaméterek a vadrózsa magjának hatására.

9. Nagy csalán

A nagy csalános készítmények felerősíthetik a szintetikus gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatását. Vizsgálatok alapján a gyógynövény és a gyógyszergyári készítmények kombinációja pozitívan befolyásolhatja a gyulladásra utaló laborparamétereket.

10. Macskakarom

Míg állatkísérletekben a légúti gyulladások kezelésében bizonyult hatásosnak a macskakarom, addig humán vonatkozásban a reumás panaszok kezelésében tűnik ígéretesnek.

11. Gyulladáscsökkentő orvosi zsálya

A zsálya hatóanyagai gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ez kihasználható például torok- és garattáji gyulladásoknál, ha teaként vagy szopogató tablettaként fogyaszt valaki zsályás szert.

Szaggató, görcsös fejfájás: ezzel a fűszerrel csillapíthatja a fájdalmat

12. Feketeribizli

A feketeribizli gyulladáscsökkentő anyagokban dús olaja, ha azt heteken át fogyasztják, csökkentheti a reggeli indítási merevséget a reumatoid arthritiseseknél.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: Ghasemian M. et al. Review of anti-inflammatory herbal medicines. Adv. Pharmacol. Sci. ID 9130979; 2016.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához