Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Inzulinrezisztencia: a szerves króm is megoldás lehet

inzulinrezisztencia_krompotlas

Az inzulinrezisztenciát sok szakember a cukorbetegség „előszobájának”, a diabéteszt megelőző állapotnak tartja.

Ha elhanyagoljuk, nem kezeljük megfelelően, akkor bizony később súlyos szövődményekkel kell szembenéznünk!

Harcoljon az inzulinrezisztencia ellen!

Az inzulinrezisztencia tulajdonképpen azt jelenti, hogy a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, vagyis nem reagálnak megfelelően erre a hormonra. Amikor szénhidrát-tartalmú ételeket, italokat fogyasztunk, a vérben keringő glükóz hatására a szervezetünk inzulint termel, az inzulin pedig a glükóz felvételére, felhasználására vagy éppen elraktározására serkenti a sejteket. Ennek hatására pedig csökken a glükóz szintje, a vércukorszint normalizálódik.

Adjon egy helyes választ, és most megnyerheti a havi krómadagot - kattintson tovább a nyereményjátékhoz!

Inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem "válaszolnak" az inzulinra, így a vércukorszint magasan marad, a hasnyálmirigy pedig tovább termeli az inzulint, hogy a kellő hatást elérje. A tartósan magas inzulin-, illetve vércukorszintnek egy ideig nincsenek zavaró tünetei, és a szervezetünk ideig-óráig képes is ezt kontrollálni, de ha a hasnyálmirigy hosszabb ideig kényszerül a túlműködésre, akkor az inzulintermelő sejtek kimerülnek, problémássá válik az inzulintermelés, végül kialakul a cukorbetegség.

Az inzulinrezisztencia kialakulásában rendkívül nagy szerepe van az egészségtelen, mozgásszegény életmódnak, a túlsúlynak, és a probléma gyakrabban érinti a 40 éven felülieket. Az inzulinrezisztencia és a policisztás ovárium szindróma (PCOS) között is szoros az összefüggés.

Mi okoz ingadozó vércukorszintet? Videónkból kiderül:

Segíthet a króm is

Az inzulinrezisztencia az életmód megváltoztatásával általában jól kezelhető: ha megszabadul valaki a felesleges kilóktól, tudatosabban kezd táplálkozni (pl. kevesebb szénhidrátot, illetve feldolgozott élelmiszert fogyaszt), többet mozog, akkor visszafordíthatja a sejtekben végbemenő változásokat, vagyis újra inzulinérzékennyé teheti azokat.

Az étrend-kiegészítők közül különösen jó hatással lehet a szervezetünkre a króm. A króm ugyanis nagy szerepet játszik a megfelelő szénhidrát-anyagcsere biztosításában, és bizonyítottan javítja a sejtek inzulinra adott válaszát is.

A króm emellett az életmód megváltoztatásához kapcsolódó szabályokat is segíthet betartani. Hiába tudjuk, hogy a fogyáshoz kevesebb elfogyasztott kalória (és jó minőségű, tápanyagokban gazdag ételek), több mozgás szükséges, ezt bizony nehéz betartani, főleg akkor, ha a szervezetünkben végbemenő biokémiai változások miatt állandóan sütemények, kekszek, torták után sóvárgunk. A króm, mivel kiegyensúlyozó hatással van a vércukorszintre, ezt a sóvárgást is segít kordában tartani, emellett pedig a felesleges zsírtól is segít megszabadulni, miközben az izomtömegre pozitív hatással van.

Ezek a krómhiány tünetei -kattintson tovább!

Fedezhetjük-e táplálékunkkal a krómot?

Felmerülhet a kérdés, miért is lehet szükség szerves krómot tartalmazó étrend-kiegészítőkre, hiszen a táplálékainkban megtalálhatjuk a krómot, kevés is kell belőle, a súlyos krómhiányos állapot nagyon ritka. A krómot azonban nem tudja jól hasznosítani a szervezetünk, az elfogyasztott mennyiség mindössze néhány (0,5-3) százaléka szívódik fel a bélrendszerben, a többi egyszerűen kiürül.

Az inzulinrezisztenciával, illetve a cukorbetegséggel összefüggő étrend és életmód is hatással van a króm hasznosulására. A túl sok cukrot, finomított szénhidrátot tartalmazó étrend hatására még több króm ürülhet ki a szervezetünkből, ráadásul minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy a szervezete nem tudja megfelelően hasznosítani a krómot. Krómpótlás nélkül így egy olyan ördögi körbe kerülhetünk, melyből gyógyszeres kezelés nélkül rendkívül nehéz lehet kilépni.

Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Forrás: egeszsegkalauz.hu
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához