Ezeket látta már?

SZÓDABIKARBÓNA, NÁTRIUM-HIDROGÉNKARBONÁT, (NaHCO3), E500

Mire jó a szódabikarbóna? Így használja, hogy értelme is legyen – tanácsolja a gyógyszerész

szódabikarbóna, gyomorégés, természetes gyógymódok, nátrium-hidrogénkarbonát, E500, takarítás, sütés

Csodaszer vagy porhintés? A szódabikarbóna lassan mindenre is jó kategóriává válik az interneten. Mit mond róla a szakgyógyszerész?

Ki ne ismerné a szódabikarbónát? Szódabikarbóna, azaz nátrium-hidrogénkarbonát (NaHCO3). Olcsón hozzájuthatunk, ráadásul a patikákban garantáltan nagy tisztaságú szódabikarbónát kapunk, vény nélkül is.

A szomszéd és az internet alapján az élet szinte minden területen csodaszer ez a fehér por. Ahol fáj, ég, viszket, koszos, szennyezett vagy kellemetlen szagú, legyen szó az egészségünkről, süteményekbe tett sütőporról vagy takarításról, mosásról, ott a szódabikarbóna megoldást jelenthet. Valóban így van ez, vagy csupán porhintés az, hogy szórja be az adott területet szódabikarbónával, netán kapjon be egy késhegynyi szódabikarbónát?

Gyomorégés ellen hathat, de…

A szódabikarbóna vagy kémiai nevén nátrium-hidrogénkarbonát egy lúgos karakterű, vízben oldódó só. A kémiai legalapvetőbb ténye, hogy a savak és a lúgok reakcióba lépnek egymással, és semlegesítik egymást. Vagyis, a szódabikarbóna, mint lúg, alkalmazható azokban a helyzetekben, ahol a fokozott mennyiségű sav semlegesítésére van szükség. Ilyen például a gyomorégés vagy refluxbetegség, amiknek a hátterében a gyomor fokozott sósavtermelése áll.

Tény, hogy ha egy gyomorégéses beteg bekap egy késhegynyi szódabikarbónát, és iszik rá egy pohár vizet, akkor egy pezsgéses reakció indul meg a gyomrában. A fölöslegben lévő gyomorsavból és a szódabikarbónából nátrium-klorid (=konyhasó), szén-dioxid és víz keletkezik.

Ezek ártalmatlan anyagok, azonban a képződő szén-dioxid – mint gáz – feszítheti a gyomorfalat, és ilyen módon azt fokozott gyomorsav-elválasztásra késztetheti. És el is érkeztünk oda, hogy miért lehet kontraproduktív gyomorégés esetén a szódabikarbóna hatása.

Előfordulhat ugyanis, hogy a szódabikarbóna bevétele után még több savat fog termelni a gyomor, ezáltal rontva a panaszokat. Vagyis, épp az ellenkezőjét érjük el annak, mint amit szerettünk volna. Mi a megoldás? Gyomorégés esetére a patikák polcain számos hatásos gyógyszer sorakozik, inkább válasszunk azok közül!

Csípések bekenésére, pezsgőtabletták és végbélkúpok pezsegtetésére is alkalmazható

A kémiával azonban nem lehet szembemenni, a lúg igenis hatásos a sav ellen. Ez lehet az alapja annak, hogy a savas méreganyagú hangya- és méhcsípések esetén szódabikarbónás vizes borogatás javasolt a csípések helyén. Noha nem egy nemzetközileg elismert módszerről van szó, nyugodtan kipróbálható. A hűvös vizes borogatás már eleve kedvező hatású lehet a csípések okozta viszketés és fájdalom ellen, és ezen csak javíthat a szódabikarbóna.

A szódabikarbóna lúgos karakterét használják ki a pezsgőtablettákban is: a szódabikarbóna a pezsgőtablettában lévő savakkal (pl. citromsav) a vízben reakcióba lépve élénk pezsgésbe kezd, és a pezsgőtabletta szétesik, feloldódik.

Kevesen tudják, de a székrekedés orvoslására is használnak szódabikarbónás végbélkúpot. A hatásmechanizmus egyszerű: a szódabikarbónás kúpból a végbélben felszabaduló szén-dioxid feszítő érzést okoz, és székelési ingert vált ki.

Bőrgomba ellen is hatásos?

A szakirodalom ugyan nem írja le a szódabikarbónát, mint gombaellenes szert, de a szódabikarbónás vizes lábáztatás – ha nem is használ, nem árt alapon – alkalmazható lábgombásodás megelőzésére, kiegészítő kezelésére. A szódabikarbónás vízbe lógatott lábak bőrét puhítja az áztatás, és a szódabikarbóna még a tiszta víz tisztító hatását is fokozhatja.

Zsíroldó, szennyeződéseltávolító és szagtalanító?

Ha már a tisztítást említjük, tény, hogy a szódabikarbóna elősegíti a zsíros szennyeződések eltávolítását. Emiatt szerepel a szódabikarbóna számos konyhai felülettisztító szerben is. És emiatt használják zsíros haj kezelésére szánt száraz samponokban, illetve fogfehérítő, fogtisztító porok alkotójaként is.

A szagokat illetően: a nátrium-hidrogénkarbonát nem kifejezetten szagmegkötő, noha ilyen célzattal is használják. Különösen az USA-ban elterjedt a hűtőszekrények szódabikarbónás dobozkákkal való szagtalanítása, több-kevesebb sikerrel.

Veszélyeket is rejt magában a sok szódabikarbóna

Az arany középút igencsak igaz a szódabikarbóna esetén. A tartós szódabikarbóna-fogyasztás eltolhatja a vér kémhatását lúgos irányba, illetve megemelheti a szervezet nátrium-szintjét. Mindez súlyos következményekkel járhat, többek között vérnyomás-emelkedésben, vesekárosodásban is testet ölthet. Kerüljük tehát a gyakori szódabikarbónázást!

Ha mindenáron szeretjük a házi praktikákat: a szódabikarbóna vagyis a nátrium-hidrogénkarbonát enyhén lúgos, vízben jól oldódó sóként a savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. Ezt a tulajdonságát kihasználhatjuk akár a takarítás, tisztítás akár a szépségápolás során.

Sütő tisztítása szódabikarbónával

A finom étkek otthonában gyorsan összegyűlik a kosz. A sütő oldalára és az aljára is kerülhet az ételekből a sütés során.

Így csináljuk: Szórjuk be a felületet szódabikarbónával, ha már teljesen kihűlt. Ezután néhány óránként permetezzünk vizet, és hagyjuk kiszáradni. Ha kész, tisztítsuk ki, majd még egyszer átmoshatjuk a sütő belsejét a következő használat előtt.

Folttisztítás szódabikarbónával

A szódabikarbónából készített paszta viszont még az olyan makacs foltokat is kiviszi.

Így csináljuk: a szódabikarbónát egy kevés meleg vízzel keverjük össze és kenjük a foltra. Ezután hagyjuk állni 1-2 órát, mielőtt a mosógépbe dobnánk a koszos ruhát. A ruha színtartósságáról persze előtte meg kell győződni és csak szigorúan a foltra szórni.

Szájvíz házilag szódabikarbónából

A kellemes lehelet a jó közérzet alapeleme. Szódabikarbónából otthon, percek alatt kikeverhetünk szájvizet.

Így csináljuk: mindössze fél pohár vízbe, fél teáskanál szódabikarbónát kell elkeverni. Pár csepp borsmenta olajat hozzáadva, nem csak friss, de mentolos is lesz a lehelet.

Fogkrém szódabikarbónából

A szódabikarbóna kellemes leheletet biztosít, de emellett a lepedéket is eltávolíthatja.

Így csináljuk: egyszerűen meleg vízzel át kell mosni a fogkefe fejét, majd kevés szódabikarbónával megszórni, várjuk meg, míg felolvad és már jöhet is a dörzsölés. A szájvíz mintájára sűrűbb pasztát is készíthetünk, ez inkább ajánlott, mert biztos, hogy a szódabikarbóna felolvad, és nem karistolja össze a fogzománcot.

Szódabikarbónával a bőrkeményedések ellen

Puha és selymes könyököt és sarkakat szeretnénk? Ez is lehetséges!

Így csináljuk: ha a szódabikarbónát meleg fürdővízbe szórjuk, majd fél órát áztatjuk benne az érintett területeket, akkor könnyebben el tudjuk távolítani a bőrkeményedéseket.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához