Ezeket látta már?

Gyomorégés: ezek a leggyakoribb tévhitek

hasfájdalom

Nagy lakomázások után gyakori probléma a gyomorégés. Annak ellenére, hogy milyen sok embert érinthet, még mindig sok a félreértés és tévhit ezzel a betegséggel kapcsolatban. Lássuk a legismertebbeket ezek közül!

A gyomorégést a fűszeres ételek okozzák.

Az valóban igaz, hogy a csípős és fűszeres fogások sokszor okoznak gyomorégést, de azt nem jelenthetjük ki, hogy ha valaki lemond ezekről az ételekről, akkor soha többé nem kell a gyomorégéssel foglalkoznia. Az ugyanis, hogy kinél milyen étel okoz gyomorégést, egyénenként igen eltérő lehet, az egyéni érzékenységtől függ. Könnyen elfordulhat például, hogy valakinél a zsíros ételek, az olajban sült fogások, a koffeintartalmú italok (például a kávé) vagy éppen a csokoládé okoz gyomorégést.

Egy cigi a legjobb megoldás a gyomorégés ellen.

Valójában éppen az ellenkezője igaz, a dohányzás egyáltalán nem enyhíti a gyomorégés tüneteit! Minél többet dohányzik ugyanis valaki, annál nagyobb az esélye a gyakori, kellemetlen gyomorégésnek. A dohányfüstben lévő vegyületek fokozzák a gyomorsav termelődését, lassítják a gyomor kiürülésének ütemét (vagyis az elfogyasztott étel tovább marad a gyomorban), csökkentik a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom hatékonyságát, sőt még a nyelőcsövet is érzékenyebbé tehetik a gyomorsav maró hatásaival szemben.

Akinek 40 éves koráig soha nem volt gyomorégése, nem is lesz.

A gyomorégés nagymértékben függ az életmódunktól, ezért ha abban valamilyen változás következik be, könnyen lehet, hogy az is megtapasztalja a gyomorégést, aki korábban nem találkozott vele. A gyomorégés kockázati tényezői között találjuk például az elhízást is, az idősebb korosztály tagjaira pedig általában jellemző, hogy van rajtuk néhány plusz kiló, illetve hogy nehezebben, lassabban tudnak ettől megszabadulni.

A gyomorégés csak kis kellemetlenség, ami gyorsan el is múlik.

Sajnos, előfordulhat, hogy a gyomorégés rendszeressé, krónikussá válik, és idővel refluxbetegséggé alakul át. Ennek a tünetei nagyon hasonlóak lehetnek, de nemcsak egy-egy alkalommal jelentkeznek, hanem szinte minden nap küzdhet a kellemetlenségekkel az érintett. A refluxbetegségnek ráadásul súlyos szövődményei is lehetnek, a nyelőcső-gyulladástól a daganatos betegségig.

Akinek gyomorégése van, rengeteg gyógyszert kell szednie.

A gyógyszerek, savlekötők gyors enyhülést nyújthatnak, és akkor is javíthatunk velük az állapotunkon, ha már kialakult a refluxbetegség. Ugyanakkor az életmód megváltoztatása, a testsúly csökkentése, bizonyos ételek elhagyása stb. egyaránt hatékony megoldást jelenthetnek, anélkül, hogy gyógyszert kellene szednünk. Emellett jó néhány gyógynövény is enyhítheti a tüneteket!

A gyomorégés és a reflux nem okoz komoly egészségügyi problémákat.

A refluxbetegséget sokan hajlamosak lebecsülni, pedig nagyon súlyos szövődményekkel is együtt járhat. Az állandóan visszacsorgó gyomorsav ugyanis felmarhatja a nyelőcsövet, mely begyulladhat, de akár ún. Barrett-szindróma is kialakulhat (ez a nyelőcső nyálkahártyájának strukturális változásaival járó betegség). A reflux emellett növeli a nyelőcsődaganat kialakulásának rizikóját is.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához