Ezeket látta már?

Mire jó az Epsom-só? Rossz hír annak, aki magnéziumpótlásra használja

 Epsom-só, magnéziumpótlás, hashajtó, magnézium-szulfát, magnézium

Epsom-só: csodaszer vagy csupán egy ősrégi hashajtó?

Az Epsom-só a bőrön át pótolhatja azt, ami hiányzik a szervezetből, és ami miatt fáradékonyak, izomgörcsösek, magas vérnyomásosak, netán stresszesek vagyunk? Igaz lenne, hogy bőrön át is bevihető a magnézium, mégpedig egy Epsom-sós fürdő vagy egy Epsom-sós gél formájában?

Semmi show! Az Epsom-só nem más, mint magnézium-szulfát

Az Epsom-só tulajdonképpen egy vízoldékony só, kémiailag magnézium-szulfát, aminek a képlete: MgSO4.

Ilyen módon az Epsom-só magnéziumot juttathat a szervezetbe, legalábbis akkor, ha eléri a célját, azaz bekerül a vérkeringésbe. Mielőtt azonban hiú reményekbe ringatná magát bárki is, leszögezhető, hogy a bőrön keresztüli, szakszóval a transzdermális magnézium-bevitel hatásossága tudományosan nem igazolt. Azaz, bőrön át nem vihető be magnézium a vérbe, sem Epsom-só, sem egyéb magnézium-só formájában, és nem javítható a szervezet magnézium-háztartása.

Marad tehát a régi megoldás: ha kevés a táplálékkal bejutó magnézium, a szájon keresztüli magnézium-pótlásra kel hagyatkozni,- magnéziumos (film)tablettákkal vagy oldatokkal.

Tényleg nem jó, ha D-vitamint és magnéziumot együtt szedünk? >>

Bőrön át nem szívódik fel a magnézium, még az Epsom-sóból sem!

Internetes oldalakon bőven lehet olvasni a bőrre juttatott magnézium-„olajok” hatásosságáról. Spray vagy gél formájában, külsőleg alkalmazhatók azok a magnézium-sókat (elsősorban magnézium-szulfátot) tartalmazó csodaszerek, amik a szervezet magnézium-hiányának gyors rendezése mellett kedvező mellékhatás-profilt is ígérnek. Ne dőljünk be ennek!

Minimális kémiai ismeret elég lehet ahhoz, hogy megértsük: a bőrre juttatott Epsom-sóban a magnézium ionos formában (Mg2+) van jelen. A kétszeresen pozitív töltéssel bíró magnéziumionoknak gyakorlatilag nincs esélyük átjutni a bőr zsíros karakterű biofizikai határvonalán, vagyis nem szívódnak fel a bőrön át.

Gondoljunk csak bele, mi történne, ha minden ion átjuthatna a bőrön...?

A szájon át szedett magnézium hatása igazolt, a bőrön keresztülié továbbra is kérdéses

A magnézium különféle sói (pl. magnézium-citrát, -laktát, illetve az Epsom-só is) régóta a gyógyszerkincs részei,- szájon át adagolva.

Míg az Epsom-só, vagyis a magnézium-szulfát, ami egyébként hashajtó ásványvizekben is megtalálható, elsősorban hashajtóként kerül alkalmazásra, addig az egyéb magnéziumsók a magnéziumhiány változatos tüneteinek (pl. alvászavar, nyugtalanság, stressz, izomgörcs, magas vérnyomás stb.) a megelőzésére és rendezésére hivatottak.

Epsom-só bőrre kenve: pro és kontra érvek

A bőrön keresztül is hatásos ún. magnézium-olajat magáénak valló természetgyógyász, Dr. Norman Shealy nevéhez köthetők az első, bőrön keresztüli magnézium-bevitellel kapcsolatos információk. Szerinte bőrön át mindössze 4-6 hét alatt korrigálható a szervezet magnézium-hiánya, miközben ugyanez az orális magnézium-bevitellel 4-12 hónapot vesz igénybe. Megjegyzendő azonban, hogy a megállapítás hátterében álló vizsgálatok eredményei nem fellelhetők.

Hasonlóképpen, a birminghami szakember, Dr. Rosemary Waring, vizsgálatának eredményei sem jelentek meg lektorált folyóiratban, mindössze az Epsom-sót gyártó cég (Epsom Salt Council) honlapján jelentek meg azok a számok, amik a hét napon át tartó, napi 12 perces 50-55 fokos magnézium-szulfátos (Epsom-sós) vízben fürdés eredményeit, a szérum-magnézium-szint emelkedést számszerűsítik.

A mérleg másik serpenyőjében áll több, tudományos folyóiratban publikált közlemény, amik szerint a bőrön keresztüli magnézium-bevitel NEM vezet eredményre.

Miközben 2022-ben is intenzíven reklámozzák a bőrön keresztüli magnézium-pótlást, már 1985-ben megjelentek azok az eredmények, amik szerint egészséges bőrű betegeknél az ismételt magnézium-sós vízben való fürdés sem emeli a vérszérum magnézium-szintjét.

További példaként hozható a Holt-tenger, aminek a magnézium-koncentrációja kiemelkedően magas, mintegy 200 mmol/l, szemben a 0,8 mmol/l-es vérszérum-magnézium-szinttel. Mindezek ellenére a reumatoid arthritis-ük miatt a Holt-tengerben fürdő betegeknél (14 napon át, napi 20 perc, 35 fokon) nem igazolható a vérszérum-magnézium szintjének emelkedése. Vagyis hiába mártózunk meg „tömény” Epsom-sóban, a szervezet magnézium-szintje nem lesz magasabb!

Mi a szakmai álláspont? Mit tehetünk, ha pótolni akarjuk a magnéziumot?

  • A jelenlegi, szakmailag hiteles forrásokat tekintve a bőrön keresztüli magnézium-pótlás hatásossága nem megalapozott.
  • A magnézium-szulfát megfelelő dózisban (10-30 gramm/nap vízben feloldva) tökéletes és egyben drasztikus hashajtó lehet, de magnéziumpótlásra nem az optimális választás.
  • Ha a cél a szervezet magnéziumszintjének az emelése, a magnéziumhiány rendezése, akkor szájon keresztüli magnéziumpótláshoz érdemes folyamodni.
  • Vízben jól oldódó, szerves magnéziumsókkal, például magnézium-laktáttal vagy magnézium-citráttal a magnézium magas arányú felszívódása és jó biohaszosulása érhető el. Ehhez persze szájon át bevett patikaszerekre van szükség.
  • A magnéziumpótlásra szolgáló termékek közötti választás kapcsán érdeklődjön a gyógyszerészénél!  

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=66705

(2) https://www.healthline.com/nutrition/epsom-salt-benefits-uses#benefits

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához