Orbáncfű, az antibakteriális hatású gyógynövény, ami az idegeket is megnyugtatja

#orbáncfű #depresszió #hangulatingadozás #hangulatzavar
2020.05.31.

Az MGYT Gyógynövény Szakosztálya a 2019-es év gyógynövényének az orbáncfüvet választotta. Depresszió és szorongás kezelésére sokan használják, de mit érdemes még tudni róla?

Az orbáncfű az egyik legtöbbet tanulmányozott gyógynövény. A kutatások szerint segíthet a depresszió és a szorongás kezelésében, megakadályozza a hangulatingadozást és az idegrendszerre is nyugtatóan hat. Már az ókori görögök is az idegrendszer bajainak gyógyítására, a hangulat kiegyensúlyozására használtak. Napjainkban az egyik legnépszerűbb gyógynövény (nem csoda!), teáját, kivonatát több millió ember fogyasztja évente, elsősorban a depresszió és a szorongás tüneteinek csökkentésére.

Az orbáncfű hatóanyagai

Az orbáncfűben található hatóanyagok, így a hypericin, a hyperforin, a rutin, a quercetin és a kaempferol nemcsak az idegrendszerre vannak jótékony hatással, de a gyulladásokat is csökkenthetik, sőt a legújabb kutatások szerint antibakteriális hatásaik is lehetnek.

A növényben található fitonutriensek a hormonális rendszerre, a szervezet regenerációs képességére, a sebgyógyulásra is hatással lehetnek, sőt a benne lévő antioxidánsok az oxidációs stressz okozta sejtkárosodásokat is csökkenthetik.

Mire használjuk az orbáncfüvet?

Az orbáncfüvet a legtöbben a depresszió és a szorongás egyik természetes ellenszereként ismerik, mely legalább olyan hatékony, mint a vényköteles, szerotoninra ható gyógyszerek, de jóval kevesebb mellékhatása van. A szakemberek szerint az orbáncfű befolyásolhatja az agyban „elérhető” szerotonin, dopamin, illetve norepinefrin mennyiségét, így javítja a hangulatot és kiegyensúlyozottabbá is tesz. Állatkísérletek során pedig az is kiderült, hogy az orbáncfű-kivonat védhet a stressz káros hatásaival szemben is.

Mivel a hangulatra és a hormonális rendszerre egyaránt kiegyensúlyozó hatással van, az orbáncfű a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlen tüneteit is enyhítheti, de azoknak a nőknek is érdemes lehet kipróbálni, akik a menopauzán mennek keresztül, és emiatt fizikai és lelki tüneteik vannak. Egy német vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeresen szedett orbáncfű-kivonat a nők 76 százalékánál teljesen elmulasztotta vagy legalábbis szignifikánsan csökkentette a változókorral összefüggő panaszokat, a szexuális egészséget viszont javította.

Sebekre, bőrbetegségre is használható az orbáncfű

Meglepő módon, nemcsak belsőleg, a szorongás és a hangulatzavarok ellen lehet hasznos az orbáncfű, de külsőleg, bőrproblémák kezelésére is alkalmazható! Állítólag már a középkori keresztes lovagok is használták a növényből készült tinktúrát, kenőcsöt a sebek kezelésére. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően nagyszerű lehet a kisebb égési sérülések, az ekcémás bőr és a horzsolások ápolására.

Ezekkel a gyógynövényekkel vigyázzon műtét előtt - kattintson tovább!

Fontos azonban tudni az orbáncfűről, hogy befolyásolhatja más gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők hatásait, így csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Nagyon körültekintőnek kell lennie például annak, aki már szed valamilyen antipszichotikumot. mert az orbáncfű csökkentheti például a véralvadás gátlók, a fogamzásgátlók és a vírusellenes gyógyszerek hatásosságát, de felerősítheti más szerek hatását is. Bár az orbáncfű kivonata természetes gyógyító lehet, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy alkalmazása nem járhat együtt mellékhatásokkal. Ezek között találhatjuk a szájszárazságot, a fejfájást, a fényérzékenységet, a fáradékonyságot és koncentrációs zavarokat és a szédülést. Azt se felejtsük el, hogy legalább 4-6 hét szükséges ahhoz, hogy az orbáncfű pozitív hatásait megtapasztalhassuk!

Forrás: EgészségKalauz