Ezeket látta már?

Természetes baktériumölő: olívaolajjal is megelőzhető a gyomorfekély

olívaolaj, gyomorfekély, természetes, baktériumölő, H. pylori, antibakteriális, fertőzés

Az olívaolaj nemcsak a szívünknek, hanem a gyomrunknak is hasznos lehet. Mutatjuk, mi mindenre jó ez az ősidők óta ismert olaj.

Olívaolaj gyomorgyulladás ellen?

Az olívaolaj nem csak a szívünknek hanem a gyomrunknak is hasznos lehet - olvasható a Journal of Agricultural and Food Chemistry hasábjain. A szűz olívaolaj ugyanis megelőzheti és kezelheti a gyomorfertőzést.

A kutatók már régebben kimutatták, hogy a gyomorfekély kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszik egy baktérium, a Helicobacter pylori. A spanyol vizsgálat szerint az olívaolaj segíthet megelőzni a H. pylori fertőzést, amely évente több millió gyomorgyulladásért és gyomorfekélyért felelős.

Az előzetes laboratóriumi elemzések szerint a szűz olívaolajban található antioxidáns összetevő hatékony több H. pylori baktérium törzs ellen, így kivédi a gyomor nyálkahártyájának fertőződését. A kutatók szerint a kapott eredmények az emberi szervezetben is reprodukálhatóak. Ha a további vizsgálatok megerősítik az eredményeket, a szűz olívaolaj fogyasztása javallott lehet a fájdalmas gyomorfekélyeket megelőzésére vagy kezelésére.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az antioxidánsok egy csoportja, a fenolos vegyületek, nagy mennyiségben előfordulnak természetes készítményekben, például a vörösborban, a zöld teában és az áfonyában is. Ezek a vegyületek alkalmasak arra, hogy gátolják a H. pylori szaporodását, az olívaolaj antibakteriális hatása azonban eddig ismeretlen volt.

Természetes baktériumölő

A szűz olívaolaj azért is különleges, mert egyike azon kevés ehető zöldségolajnak amelyik bővelkedik fenolos vegyületekben. A vizsgálatban a kutatók laboratóriumi körülmények között szimulálták a gyomorban található körülményeket, hogy tanulmányozhassák az olívaolaj H. pylori baktériumölő képességét.

A spanyolországi Sevilla városának Valme Egyetemi Kórházában dolgozó Conception Romero kutató és munkatársai azt találták, hogy a fenolos vegyületek a mesterségesen kialakított, gyomorhoz hasonlóan savas közegben órákig stabilak maradtak. Ezek a fenolos vegyületek erős antibakteriális hatással rendelkeztek. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az olívaolaj vegyületei 8 H. pylori törzs ellen hatásosak, beleértve ebbe azt a hármat is, amelyek már elveszítették érzékenységüket bizonyos antibiotikumokra, rezisztenssé váltak.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához