Ezeket látta már?

Ha ilyen sárgabarackmagot vett, semmiképp se egye meg, cianid lehet benne!

barackmag, sárgabarack, nébih, termékvisszahívás

A Nébih a termékvisszahívás mellett külön kitért arra is, hogy a sárgabarackmag rákellenes hatása tudományosan nem igazolt.

A megengedettnél magasabb hidrogén-cianid tartalom miatt visszahívták a forgalomból a Golden Lily szárított sárgabarackmag 100 grammos kiszerelésű terméket - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

A hivatal arra kérte a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el azokat a termékeket, amelyek az alábbi minőségmegőrzési időkkel rendelkeznek: 2022.08.01; 2022.12.01.; 2023.02.01.; illetve amelyek tételszámai 101158 és 101163.

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik - jegyezték meg. A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a sárgabarackmag-fogyasztás rákellenes hatását tudományos tények nem támasztják alá, azonban fogyasztása súlyos mérgezés kockázatát veti fel.

Ezért nem érdemes megenni a sárgabarack magját

A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom- és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet.

Ha ilyen sört vett, semmiképp se igya meg, üvegdarabok lehetnek benne! Olvasson tovább!

A különböző sárgabarackmagok amigdalin tartalma nagyon eltérő lehet. A felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb, mint fél nagy nyers sárgabarack mag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet, a kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet - olvasható a Néhih honlapján.

Forrás: MTI