Ezeket látta már?

12. Melyik kombináció milyen védettséget ad?

harmadik oltás, védettség, vakcina, oltás, Pfizer, Janssen, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm

Talán ez a legnagyobb bizonytalan kérdés. Összefoglalnánk azokat a kombinációkat, amikkel született már kutatás.

A vakcinamixelésről eddig csak első-második dózisbeli variálásokat vizsgáltak, harmadik dózisokat még nagyon kevés országban, nagyon kevés kombinációban adtak be. Az bizonyos, hogy a harmadik oltás serkenti a védettséget, és az eddigi (igen kevés) vizsgálat szerint az eltérő vakcinákat tartalmazó oltási sorok jobb védettséget adtak, mint a megegyezőek, de összességében erről nagyon kevés adatunk van. Nem tudjuk tehát megmondani, hogy adott személy pontosan melyik oltóanyaggal járna jobban, védettség, és mellékhatásprofil terén.

Harmadik oltás: Pfizer, Szputnyik, Sinopharm, Astra - mit lehet kombinálni?

FRISSÍTÉS: összefoglalnánk azokat a kombinációkat, amikkel született már kutatás, és erős boosterelő hatást értek el:

Erős védelmet nyújtó vakcina kombinációk

Ismét kiemelnénk azonban, hogy minden harmadik oltás emeli a védettséget, csak a kérdés, hogy mennyivel. 60 év felettieknél a Sinopharm alkalmazása továbbra sem ajánlott.

FRISSÍTÉS: sajnos a 3 oltással végzett kutatások száma továbbra sem bőséges, azonban mivel immáron egyértelművé vált, hogy a domináló delta variáns ellen az mRNS vakcinák védenek legjobban, így mindenkinek ezt tudjuk ajánlani harmadik oltásként, tekintettel arra is, hogy a tavaszi helyzettel ellentétben most igen nagy a vakcinabőség, van lehetőség válogatni.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához