Ezeket látta már?

Harmadik oltás: Pfizer, Szputnyik, Sinopharm, Astra - mit lehet kombinálni?

oltás, vakcina, autoimmun betegség, antitest, pfizer, sinopharm, astrazeneca

Ha harmadik oltást tervez, ezt olvassa el!

A koronavírus elleni harmadik oltásnál az oltóanyag kiválasztása komoly megfontolásokat igényel, miközben alig-alig áll rendelkezésre megalapozott tudományos információ. A helyzet a vektor alapú oltóanyagoknál (Szputnyik V, AstraZeneca, Johnson&Johnson) a legkomplikáltabb.

Vakcinák keverése – gyűlnek a tapasztalatok

A koronavírus delta variánsának a megjelenése új helyzetet teremtett a vakcinációs fronton. Az eddig legragályosabbként leírt delta koronavírus-variáns számos esetben okoz úgynevezett áttöréses fertőzést, ami miatt korábban oltott személyek is megbetegedhetnek Covid-19-ben.

Vagyis, a vakcinák kisebb mértékben védenek vele szemben, mint az eredeti, ún. vuhani variánssal szemben. Emellett egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a vakcinák hatása sem tart éveken keresztül. A Pfizer vakcinája esetén például 6-8 hónapra teszik a vakcina jelentette védelem fennállását. Előbbi szempontokat mérlegelve egyre több országban teszik lehetővé a korábban teljesen immunizált személyeknek a 3. oltás felvételét (ez a Johnson&Johnson egyadagos vakcinája esetén ténylegesen a második szúrást fogja jelenteni).

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag nincsenek (és a rendelkezésre álló idő miatt nem is lehetnének) megalapozott információk arra vonatkozóan, hogy a különféle vakcinák keverése, vagy ugyanannak az oltásnak a harmadszorra való felvétele mekkora védelmet kínál a megfertőződéssel vagy a súlyos megbetegedéssel szemben, a harmadik vakcina beszúrása és a vakcinák keverése a mindennapi gyakorlat része. Mindez nem kis kavarodáshoz vezet.

Lehet-e harmadszor ugyanazt a vakcinát alkalmazni, vagy tilos?

Röviden megválaszolva:

  • Elölt vírusos vakcináknál (Sinopharm) és mRNS-alapú vakcináknál (Pfizer, Moderna) IGEN.
  • A vektor alapú vakcináknál (Szputnyik V, AstraZeneca és Johnson&Johnson) NINCS EGYSÉGES ÁLLÁSPONT, és ennek megfelelően jellemzően a NEM mellett teszik le a voksot a szakemberek.

Vagyis, akinél az alapimmunizálás vektor alapú vakcinával történt (Szputnyik V, Astra Zeneca vagy Johnson&Johnson), azoknál 3. oltásként (Johnson&Johnson esetén 2. oltásként) tipikusan mRNS- (Pfizer, Moderna) vagy elölt vírus alapú (Sinopharm) oltást javasolnak.

Ne kavarodjunk össze akkor sem, ha a vakcinák keveréséről van szó!

Sinopharm, Pfizer és Moderna vakcinák után elméletileg bármilyen, Magyarországon alkalmazott vakcina felvehető 3. oltásként. A Szputnyik V, az AstraZeneca és a Johnson&Jonhson vakcinája után a választék korlátozott, ezekben az esetben elsősorban mRNS-alapú (Pfizer, Moderna) vagy pedig elölt vírus alapú oltóanyag (Sinopharm) ajánlható.

A kép teljessége érdekében tudni kell: a szabályok szerint a (harmadik) koronavírus elleni vakcinatípus kiválasztása az oltóorvos feladata,- az oltakozni vágyó személy vakcinatípusra vonatkozó egyéni kívánságai ellenére.

Elölt vírusos oltóanyag – 3x

A legtöbb tapasztalat az elölt vírusos vakcinákkal kapcsolatban áll rendelkezésre. Ezeket a típusú vakcinákat évtizedek óta alkalmazzák, és igen gyakran előáll az a helyzet, hogy az ideális mértékű védelem kialakításához három oltást kell belőlük alkalmazni. Ennek megfelelően például a kullancsencephalitis elleni, elölt vírus alapú védőoltásból is 3 adagot kell felvenni,- és ez már eleve így szerepel a hivatalos alkalmazási előírásban. Ez a séma potenciálisan alkalmazható a koronavírus elleni, elölt vírus alapú vakcináknál is, vagyis a hazánkban használt Sinopharm oltóanyagnál. Ez esetben is az várható, hogy a harmadik oltás felvétele erősíti az első kettő oltás biztosította immunvédelmet.

mRNS-alapú vakcina – 3x

Noha keveset tudunk róla, és az ismeretanyag csak néhány hónapra tekint vissza, világszerte emberek milliói kaptak már egymás után három adag Pfizer vakcinát. Úgy tűnik, hogy a két adag hatásosságának 6-8 hónap után bekövetkező csökkenését kompenzálja a 3. oltás. Izraeli adatok szerint a három Pfizer oltással oltottak 2,5-10-szer jobban védettek, mint azok, akiket csak kétszer oltottak be Pfizer vakcinával. Hasonló megfontolások alapján a szintén mRNS-alapú Moderna oltásból is beadható 3 egymás után.

Vektor oltóanyag – 1x, 2x, 3x?

A helyzet leginkább a vektor-alapú vakcináknál bonyolult. Ez a Szputnyik V, az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinákat jelenti. Számos virológus úgy véli, hogy két azonos vektorú adagot egymás után nem célszerű beadni, mert az gátat szabhat a szervezetben kialakuló immunvédelemnek. Mindezt a Szputnyik V-nél okosan kiküszöbölték: a Szputnyik V oltás I. adagja 26-os szerotípusú humán adenovírust tartalmaz vektorként, a II. adag pedig 5-ös szerotípusú humán adenovírust. Azonban, harmadik oltásként kerülendő akár a 26-os, akár az 5-ös szerotípusú adenovírus alkalmazása, vagyis 2 adag Szputnyik V után nem jöhet

3. oltásként újra Szputnyik V.

Ugyanilyen megfontolások vonatkoz(ná)nak az AstraZeneca vakcinájára is, ahol már szembetalálkozunk azzal a kérdéssel is, hogy nem okoz(ott)-e „problémát” az, hogy az első két adag vektora is megegyező volt (ugyanis az AstraZeneca első és második adagja is csimpánz adenovírust tartalmaz vektorként)?

Jön a hasonló kérdés a Johnson&Johnson egyadagos, vektorként 26-os szerotípusú adenovírust tartalmazó vakcinájára vonatkozóan is:

  • Megkaphatja a Johnson&Johnson után valaki másodszor is a Johnson&Johnson oltóanyagot?
  • Nem probléma, ha kétszer kap 26-os szerotípusú adenovírusos oltóanyagot egymás után?

Miközben többen azt vallják, hogy ez probléma lehet, a gyártó (Johnson&Johnson) 2021. augusztus végén megjelentetett közleménye szerint a jelenleg folyó vizsgálatok előzetes eredményei azt sejtetik, hogy ez mégsem nem vet fel problémákat (legalábbis a Johnson&Johnson esetén).

Ezen a ponton pedig jogosan vetődik fel a kérdés, hogy ha Johnson&Jonhson után nem kizárt egy újabb Johnson&onhson, akkor a Szputnyik V után miért ne vehetne fel valaki Johnson&Johnsont?

Az elsőre logikusnak tűnő kérdéseket egyszerű megfogalmazni, de több hónapba fog kerülni, mire fény derül majd arra, hogy mit mivel lehet/szabad/tilos/érdemes kombinálni. Summázva a jelenlegi helyzetet: a vektor-alapú oltásokkal való újraoltás (egyelőre) egy erősen ingoványos, alig ismert, szürke foltokkal tarka terület.

Elsősorban emiatt döntenek a szakemberek amellett, hogy vektor alapú oltás(oka)t (Szputnyik V, AstraZeneca, Johnson&Johnson) inkább mRNS-vakcina (Pfizer, Moderna) vagy elölt vírus alapú vakcina (Sinopharm) kövessen. Tény azonban, hogy a hatásosságra vonatkozó százalékos adatok az utóbbi esetben is igencsak hézagosan állnak rendelkezésre.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

(1) Johnson & Johnson Announces Data to Support Boosting its Single-Shot COVID-19Vaccine | Johnson & Johnson (jnj.com)

(2) Combination of the first component of Sputnik V vaccine (Sputnik Light vaccine) with vaccines by AstraZeneca, Sinopharm and Moderna demonstrates high safety profile during the study in Argentina’s Buenos-Aires province | Russian Direct Investment Fund (rdif.ru)

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához