Ezeket látta már?

7. Ki milyen oltóanyagot kaphat harmadik dózisként?

harmadik oltás, oltóanyag, vakcina, oltás, vektor, mRNS

Az alapmegfontolás az, hogy heterológ oltási sorokat alkalmazzanak, tehát mindenki az előzőtől eltérő típust kapjon, de van lehetőség homológ oltási sorok alkalmazásához is.

A lehetőségeket az alábbi táblázat tartalmazza

Első két oltásHarmadik oltás
PfizermRNSSinopharminaktivált
Janssenvektor
AstraZenecavektor
ModernamRNSSinopharminaktivált
Janssenvektor
AstraZenecavektor
AstraZenecavektorPfizermRNS
ModernamRNS
Sinopharminaktivált
JanssenvektorPfizermRNS
ModernamRNS
Sinopharminaktivált
SzputynikvektorPfizermRNS
ModernamRNS
Sinopharminaktivált
SinopharminaktiváltPfizermRNS
ModernamRNS
AstraZenecavektor
Janssenvektor

Az alapmegfontolás az, hogy heterológ oltási sorokat alkalmazzanak, tehát mindenki az előzőtől eltérő típust kapjon. A protokoll szerint azonban van lehetőség harmadikra is ugyanazt kapni, amennyiben a több vakcinatípus ellenjavallt az illetőnek. Ezenkívül, a protokoll szövege azt is írja, hogy az oltóorvos döntése, milyen vakcinát ad, így ez az utasítás felülírhatja a táblázatban leírtakat, ha az adott orvos ezt így értelmezi. A kombinációkba még két dolog szólt bele: az egyik, hogy Szputnyikból már nem érkezik újabb szállítmány, így már nincs belőle annyi, hogy minden nem vektorvakcinát kapott személynek felajánlják, mint harmadik dózist.

A másik, hogy jelenleg még vita tárgya, hogy mennyire érdemes keverni a vektorvakcinákat, itt ugyanis felmerül a lehetőség, hogy a szervezet felismeri, és elpusztítja a vektorként szolgáló adenovírust, így a vakcina nem tudja kifejteni a hatását. A magyar protokoll táblázata így a biztonság kedvéért egyelőre nem engedi a vektorvakcinák mixelését harmadik dózisként.

Harmadik oltás: ezekkel a mellékhatásokkal számolhat a 3. koronavírus vakcina után

FRISSÍTÉS: az azóta összegyűlt tapasztalatok alapján a legtöbb oltóponton igen rugalmasak a kollégák, hozzájárulnak a homológ oltási sorok alkalmazásához is, így van lehetőség harmadjára is ugyanazt kérni.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol