Ezeket látta már?

Harmadik oltás: ezekkel a mellékhatásokkal számolhat a 3. koronavírus vakcina után

oltás, vakcina, pfizer, mellékhatás

Kell-e aggódnunk a 3. oltás miatt vagy sem? Szakgyógyszerészünk, dr. Budai Marianna összeszedte a tudnivalókat.

Az oltásra várók aggódnak, az oltást beadó szakemberek - tapasztalat híján - egyelőre tanácstalanok, ha felmerül a kérdés, hogy a második oltáshoz képest milyen mellékhatásokkal jár a harmadik oltás? Izraeli, több ezer, harmadszor is oltott személy beszámolói alapján fölösleges a félelem a harmadik szúrástól.

A harmadik oltás mellékhatásai

Egyre fokozott a koronavírus delta variánsa jelentette veszély. Úgy tűnik, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozóknál, így például az időskorúaknál és a gyenge immunrendszerűeknél a harmadik oltás felvétele hozzájárulhat ahhoz, hogy a fertőzéssel és a súlyos megbetegedéssel szembeni kockázat csökkenjen.

A védőoltás azonban, legyen szó bármilyen technológiával gyártott oltóanyagról, szükségszerűen mellékhatásokkal járhat együtt,- több vagy kevesebb, enyhébb vagy súlyosabb mellékhatással.

Érthető az oltásra várók aggodalma és jogos az oltást végző szakemberek kérdése:

A második oltáshoz képest milyen mellékhatásokkal kell számolnia annak, aki a 3. oltást is felveszi?

A korábbi latolgatásokon és jóslatokon túl ma már kezdeti tapasztalatok is gyarapítják az ismereteket. Úgy tűnik, nem kell félni a 3. szúrástól.

Több vagy kevesebb mellékhatással jár a harmadik oltás, mint a második?

USA-beli szakemberek korábban úgy nyilatkoztak, hogy a Covid-19 oltási sorban való előrehaladás a (súlyos) mellékhatások fokozott megjelenéséhez vezethet. Vagyis, úgy vélték, hogy a harmadik oltás több panaszt idézhet elő, mint a második vagy az első oltás.

Voltak olyan szakemberek is, így például a Johns Hopkins University Center for Health Security munkatársa, Amesh Adalja, aki szerint a harmadik adag sem lesz „rosszabb”, mint a második volt, ha a mellékhatásokat tekintjük. A Moderna vakcina harmadik, ún. booster adagjával kapott kezdeti tudományos eredmények is erre utaltak: az antitest-válasz jelentős, miközben a mellékhatások hasonlóak a második dózist követően tapasztalthoz.

Mit mondanak azok, akik már a 3. oltáson is túl vannak?

Izraelben néhány napja az időskorúak (60 év felettiek) felvehetik a harmadik védőoltásukat. Ott ez gyakorlatilag minden esetben egy, a két korábbi Pfizer oltást követően beadott harmadik Pfizer vakcinát jelent. Az elmúlt néhány napban több százezer izraeli kapta meg a „booster” Pfizer oltását. Egy kérdőíves megkérdezés részeként közülük 4500-an be is számoltak arról, hogy milyen mellékhatásokat tapasztaltak/tapasztalnak.

Olvasson tovább! Ezek a delta variáns tünetei

Izraeli adatok szerint azok az időskorúak (60 év felettiek), akik megkapták a 3. Pfizer oltásukat, a harmadik mRNS-adagot követően hasonló vagy kevesebb mellékhatást tapasztaltak, mint a második Pfizer-védőoltás felvételét követően.

  • A válaszadók 88 %-a a harmadik oltás felvételét követő napon ugyanúgy vagy jobban érezte magát, mint a második oltás felvétele után.
  • A választ adók 31 %-a mindössze néhány mellékhatásról számolt be, amik között a leggyakoribb az injekció beadása helyén tapasztalt fájdalom volt.
  • 0,4 % nyilatkozott úgy, hogy a harmadik oltás után légzési nehézségei voltak, és 1 % mondta azt, hogy orvosi kezelést vett igénybe a harmadik adag felvétele után jelentkező egy vagy több mellékhatás miatt.

Olvasson tovább! Szputnyik vakcina: ennyit ér a delta variáns ellen

Noha még nem rendelkezünk hosszú távú kutatásokkal a harmadik, emlékeztető adag hatékonyságáról és biztonságosságáról, a 60 év feletti személyek személyes kockázatkezelése szempontjából ezek az (izraeli) eredmények az immunizálás előnyei mellett szólnak.

– mondja az izraeli szakember, Balicer professzor.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás:

(1) https://news.yahoo.com/covid-boosters-may-risk-more-215819859.html

(2) https://www.businessinsider.com/covid-19-boosters-wont-cause-worse-side-effects-than-original-vaccine-2021-5

(3) https://www.straitstimes.com/world/middle-east/third-pfizer-covid-19-vaccine-dose-has-similar-side-effects-to-second-israeli

Forrás: egeszsegkalauz.hu