Ezeket látta már?

5 extra szabadnapot kérhet az orvosától - mutatjuk a részleteket!

orvos, kórház, Sclerosis multiplex

Ha van gondozásra szoruló hozzátartozója, erről jó, ha tud!

A Munka törvénykönyve (Mt.) 2023. január 1-jétől úgy rendelkezik, hogy a munkavállalót évente 5 munkanap fizetetlen távollét illeti meg a súlyos egészségi okból gondozásra szoruló hozzátartozójának vagy a vele közös háztartásban élő személynek nyújtott személyes gondozás céljából. Az Mt. 55. paragrafusa sorolja fel a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés eseteit. Ezek olyan változatos eseteket jelentenek, amikor a munkavállaló hosszabb-rövidebb időre távol maradhat a munkából, valamilyen méltányolandó okból. Ebbe a listába került be 2023. január 1-jétől a gondozási távollét is – hívja fel a figyelmet a portálon Kártyás Gábor munkajogász - írja a 24.hu

Ezt akkor lehet igényelni, ha a munkavállaló súlyos egészségi okból gondozásra szoruló hozzátartozójának, vagy a munkavállalóval közös háztartásban élő személynek személyes gondozást nyújt. Ezt akkor lehet igényelni, ha a munkavállaló házastársa, élettársa, testvére (testvére házastársa), szülei, nagyszülei, gyereke (örökbefogadott, nevelt és mostoha gyermek6szülő is) unokája súlyos egészségügyi okok miatt gondozásra szorul.

Emellett a gondozási távollét igényelhető más személy után is, akivel a munkavállaló nem áll rokoni kapcsolatban, de akivel közös háztartásban él (például barát, lakótárs). Az igazolást a kezelőorvos jogköre igazolni.

Azt, hogy egy háztartásban él a gondozásra szorulóval, illetve, hogy rokonok-e, a munkavállalónak kell igazolnia - amennyiben a munkáltató kéri.

1 évben maximum 5 munkanap vehető igénybe gondozási okból, függetlenül attól, hány gondozott van, és hányszor kell segíteni neki, és a szabadsággal egyenértékű, azaz fizetett.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen betegségek okozhatják a gyakori szédülést? Az orvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához