Ezeket látta már?

Új kapuk nyíltak meg az agydaganat diagnosztizálására: így növelheti a túlélési arányt

agydaganat, agyrák, diagnosztizálás, biopszia, vérkép

Az agydaganat diagnózisát és kezelését forradalmasíthatja egy új vérteszt.

Az orvosi közösség számára jelentős előrelépést hozhat az a fejlesztés, amelyet egy sebészek és tudósokból álló csoport hajtott végre: egy innovatív vérvizsgálatot alkottak meg, amely forradalmasíthatja az agydaganatok diagnózisát. Ez az új diagnosztikai módszer nemcsak felgyorsíthatja a kezelést, hanem jelentősen javíthatja a túlélési esélyeket is.

Az agydaganatok diagnosztizálása hosszú ideje kihívást jelent az orvostudomány számára

Évente több százezer embert érint világszerte. Az Egyesült Királyságban az agydaganatok a gyermekek és a 40 év alatti felnőttek körében több életet követelnek, mint bármely más ráktípus. Az új kutatás azonban egyszerűbb és gyorsabb diagnosztikai módszert ígér, ami potenciálisan kiküszöbölheti az invazív sebészeti biopsziák szükségességét.

Az áttörést a Imperial College London és az Imperial College Healthcare NHS Trust által működtetett Agytumor-kutatási Központban végezték. A kutatócsoport egy megfizethető folyékony biopsziát fejlesztett ki, amely segíthet az agydaganatok korai felismerésében. A szakértők szerint a korai diagnózis lehetővé teheti a gyorsabb kezelést, különösen a nehezen hozzáférhető daganatok esetében.

A kutatás során a csapat bebizonyította, hogy a tesztjükkel pontosan diagnosztizálhatók különböző agydaganatok, beleértve a glioblasztómát (GBM), az asztrocitómát és az oligodendrogliómát. Az eredmények kiemelik a teszt "magas analitikai érzékenységét, specificitását és pontosságát".

A jövőben további vizsgálatokat terveznek az ígéretes eredmények megerősítése érdekében. Sikeres esetben az újszerű vérvizsgálat várhatóan két éven belül elérhetővé válik a betegek számára.

Hogyan működik a vérvizsgálat?

A TriNetra-Glio vérvizsgálat a gliasejteket izolálja a tumort a levált vérsejtjeiből, majd ezeket mikroszkópos azonosítás céljából megfestik.

Ez a jelentős áttörés lehetőséget teremthet a glioblasztómában szenvedő betegek számára, akiknek kevesebb mint 1%-a éli túl a diagnózist követő tíz évet, és sokan csak 12 hónapos prognózissal rendelkeznek. Az új módszer reményt kelt a túlélési esélyek javítására, személyre szabott, nem invazív diagnosztikán alapuló kezeléseken keresztül.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Daganatos betegség: így diagnosztizálják a rákbetegséget

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához