Ezeket látta már?

Baj van a banánnal! Új kutatást adtak ki a népszerű gyümölcsről

banán, bogyós gyümölcsök, antioxidáns, flavonoid, turmix

Bár a banán tele van káliummal és hasznos vitaminokkal, egy kutatás eredményei szerint jobb nem hozzáadni a reggeli frissítő turmixokhoz.

A bogyós gyümölcsök flavonoidokban gazdagok, amelyek fontos szerepet játszanak az étrendünkben. Ezek a vegyületek gyorsan felszívódnak és számos életfunkciót javító anyagcseretermékeket hoznak létre, amelyek hatása a szív- és érrendszer állapotától a kognitív képességekig terjed.

Ne tegyen banánt a bogyós gyümölcsös turmixba

Egy Kaliforniai Egyetem (UCD) által végzett kísérlet során azonban kimutatták, hogy a banán csökkenti a bogyós gyümölcsök jótékony hatásait a testben keletkező hasznos metabolitok számának csökkentésével, ha együtt turmixoljuk őket.

A kutatás részletei

A kontrollált vak kísérletben a kutatók egy nyolc főből álló csoportnak flavonoidokban gazdag bogyós gyümölcsökből készült turmixot vagy flavonoidokat tartalmazó kapszulát adtak. Az eredmények szerint az antioxidánssal kapcsolatos metabolitok szintje egyértelműen emelkedett a vérben.

Azonban amikor a bogyós gyümölcsökhöz banánt adtak, a vérben lévő jótékony anyagcseretermékek mennyisége 84 százalékkal csökkent.

Javier Ottaviani, az UCD dietetikusa elmondta, hogy: "nagyon meglepődtünk, hogy egyetlen banán hozzáadása milyen gyorsan csökkentette a turmixban lévő és a testben felszívódó flavonoidok mennyiségét."

A kutatók feltételezik, hogy a banán a polifenol-oxidáz nevű vegyület miatt csökkenti a flavonoidok jótékony hatásait, ami ezen vegyület miatt a banán is barnul.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás csak kis létszámú, kizárólag férfiakból álló csoportokat vizsgált, és további résztvevők bevonásával folytatják a kutatást. Az eredmények segíthetnek az opcionális étrend kidolgozásában.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

1 pohár vörösbor a nap végén: így csökkentheti az érelzáródás kialakulását

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

antioxidáns

Forrás: ucdavis.edu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához