Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Végtagamputációk az ukrán háborúban: sokaknak segíthet a bionikus protézis

protézis, amputáció, ukrajna

Már mintegy 20 ezer ukránnak kellett amputálni valamelyik végtagját a kelet-ukrajnai háború kezdetétől számítva.

Amikor Alekszisz Csolov, önkéntes tábori orvos, elvesztette jobb alkarját a kelet-ukrajnai frontvonal közelében, a sebészi pályafutása befejeződött. De egy új bionikus műkéz lehetővé tette számára, hogy folytassa munkáját az egészségügy területén, így ma már rehabilitációs szakemberként segít más végtag-amputáltaknak.

"Könnyebb számomra ezekkel a srácokkal együtt dolgozni. És úgy hiszem, érzik, hogy alapvető támogatást kapnak tőlem, mind orvosként, mind háborús sorstársként, mert én is végigjártam ugyanazt az utat" – mondja.

Cholov bionikus karját az Esper Bionic, egy ukrán startup vállalat készítette

A háború miatt a protézisek iránti kereslet jelentősen növekedett. Jelenleg a vállalat termékeinek 70%-át hazai piacon értékesíti, és a bionikus protéziseket önköltségen, egyenként körülbelül 7000 dollárért kínálja.

"A protézis segítségével olyan tevékenységek is elvégezhetők, amelyek egy kampóval soha. Például apró tárgyakat megfogni, cipőfűzőt bekötni vagy kabátot begombolni. Emellett a bionikus protézis a szocializációról is szól" – állítja a cég egyik vezetője.

Becslések szerint az elmúlt év februárja óta mintegy 20 ezer ukránnak kellett valamely végtagját amputálni a háború következtében.

Az állami egészségügyi ellátórendszeren keresztül lehetőség van ingyenesen hozzájutni a hagyományos protézisekhez, azonban a bionikus végtagokhoz csak további finanszírozással juthatnak hozzá az ukrán rászoruló sérültek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Háború okozta trauma: ezeket a betegségeket okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

háború

Forrás: euronews.com/
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához