Ezeket látta már?

Egy kislánynak amputálni kellett a végtagjait, miután a kórház tévesen hazaküldte

agyhártyagyulladás, meningitis, szepszis, fertőzés

Körülbelül 39 millió fontot fognak fizetni egy „rendkívül bátor” kislánynak, akinek minden végtagját amputálni kellett, miután rosszul diagnosztizálták a kórházban és elbocsátották.

Az Angliában élő kislányt magas láz, álmosság és hányás miatt vitték kórházba a szülei

Agyhártyagyulladásra és szepsisre utaló jelek mutatkoztak nála, az orvosok azonban csak egy paracetamolt adtak neki, majd hazaküldték őt a kórházból. Néhány órával később azonban ismét a sürgősségire szaladtak vele a szülei, miután visszatért a láza, és kisütések jelentek meg a bőrén. Ezúttal már meningococcus szepszist diagnosztizáltak nála.

A kislányt egy másik intézmény intenzív osztályára szállították, ahol többszervi elégtelenséget állapítottak meg nála. Ez végül odáig vezetett, hogy mindkét lábát tért fölött, a karjait pedig könyök fölött amputálni kellett.

A család egy keresetet nyújtott be az egészségügyi szolgálat felé azzal az érvvel, hogy ha a gyermeket rögtön antibiotikummal kezelték volna, nem fajult volna el a betegség, és elkerülhető lett volna az amputáció - írta meg a hírt a blikk.hu.

Az intézmény elismerte a felelősséget, és egyeszséget kötöttek a családdal

Mintegy 39 millió font összegű kártérítésben állapodtak meg, melynek egy részét egy összegben, a többit pedig a lány életének hátralévő részében kapja majd éves kifizetések formájában.

Egy ügyvéd szerint az amputáció megelőzető lett volna, ha az orvosok jobban odafigyelnek.

A Meningococcus fertőzés egy viszonylag ritka kórokozó, a Neisseria meningitidis által okozott betegség, mely gennyes agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés formájában jelentkezhet. A Meningococcus fertőzés ellen van elérhető, választható védőoltás.

A fertőzött személyek akár 5-50%-a nem betegszik meg, csupán tünetmentesen hordozza a baktériumot (az alsó légutakban természetes módon is jelen lehet, nem feltétlenül okoz mindenkinél betegséget), amíg az immunrendszer le nem küzdi és el nem távolítja azt. Ha a szervezet nem tudja leküzdeni a baktériumot, elkezd szaporodni és szétterjed a szervezetben, kialakítva a rá jellemző tüneteket.

A súlyosabb megbetegedés leginkább a csecsemőket, a kisgyermekeket, a serdülőket és a fiatal felnőtteket veszélyezteti a téli-tavaszi hónapokban. Az agyhártyagyulladás (meningitis) és a vérmérgezés akár egyszerre is jelentkezhet.

A bakteriális agyhártyagyulladás kialakulása esetén tíz esetből egy halállal végződik

A vérmérgezés pedig akár órák alatt halálhoz vezethet, ezért korai felismerésük, kezelésük és oltással való megelőzésük életet menthet!

A Meningococcus fertőzés tünetei

A bakteriális fertőzés lappangási ideje 2-10 nap között változik, mielőtt a tünetek megjelennek.

Az agyhártyagyulladás tünetei az alábbiak:

  • levertség, fáradtság;
  • hányinger, csillapíthatatlan hányás;
  • magas láz;
  • erős fejfájás, hátfájás;
  • tarkómerevség;
  • fénykerülés;
  • növekvő tudatzavar;
  • eszméletvesztés.

A ritkább, de súlyosabb vérmérgezés kialakulása esetén a kórokozó a véráramba jut, és ott gyorsan megkezdi a szaporodást, melynek következtében az erekben a vér alakos elemei összecsapódnak, így a hajszálerek elzáródását és a szervek működési zavarát okozzák.

A vérmérgezés tünetei az alábbiak:

  •  bevérzések (vörös pöttyök) megjelenése a bőrön;
  • letargia, sokk.

A vérellátás elégtelensége miatti a vérmérgezés szövődménye lehet szövetelhalás, fekélyesedés és későbbi végtagvesztés (amputáció).

Súlyos esetben a bevérzések maradandó agykárosodást vagy halált is okozhatnak. A maradandó agykárosodás nyomán súlyos memóriazavarok, epilepsziás rohamok, egyensúlyzavarok és koncentrációs zavarok alakulhatnak ki.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Agyhártyagyulladás: ezt a 6 tünetet fontos észrevenni, életmentő lehet

Forrás: metro.co.uk
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához