Ezeket látta már?

Cápa támadt egy úszóra: először csak egy kis ütést érzett a lábán, aztán ez történt

cápa támadás jele úszás fürdés közben tenger

Egy kékcápa támadt egy fürdőzőre Spanyolország partjainál. 2016 óta nem volt ilyen.

A valenciai partvidék nyugodt vize egy nagyon szokatlan eseménynek volt tanúja a napokban: cápatámadás történt. A cápa a Rabdells strandon ütközött bele egy fürdőző férfi lábának, majd rögtön bele is mélyesztette a fogait.

A férfi állítólag épp abban a sekély vízben úszkált, ahol a cápa „zavarodottan” keringett. Az úszó férfi csak egy árnyékot látott elsuhanni a vízben, majd ütést érzett a lábán, ezt követően pedig a cápa lecsapott rá.

„Olyan gyorsan történt, hogy időm sem volt megijedni. Akkor lettem tudatában, hogy megharapott egy cápa, amikor észrevettem, hogy folyik a vér a lábamból. Nem akartam ezzek megijeszteni másokat, ezért a sekély vízben haladtam tovább ki a tengerből a vizimentők felé”

A vízből kiúszva rögtön segítséget kért a mentőktől

A parton ellátták a lábfejét, beadtak egy adag tetanusz elleni oltást, és közben megvizsgálták a lábán lévő harapás mintázatát is. Eből egyértelműen kiderült, hogy egy kékcápa harapta meg. Védőintézkedésként a város lezárta a strandokat, hogy minden nyaraló biztonságban legyen, amíg a cápa a közeli vizekben tartózkodik.

„Az első dolog, amit megteszek, amint meggyógyul a lábam, hogy visszamegyek. Az az ember, aki fél a dolgoktól, örökre elveszett” – mondta a pórul járt férfi.

Nem támadás, interakció volt

Az elmúlt hetekben a tenger felszínén rekordhőmérsékletet mértek, amelyek megváltoztatják a víz alatti életet.

"Az a tény, hogy az Olivához közeledő kékcápa alig fél méteres vízben úszott, azt jelzi, hogy "beteg vagy zavart lehet, felzaklathatta a homokon haladás, hiszen nem ez a természetes környezetük. Vélhetően "ijedtében" támadhatott az állat" - mondta Jaime Penadés biológus, az Oceanogràfic Alapítvány cápaszakértője.

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy ami Olivában történt, nem támadás, hanem egy szerencsétlen interakció volt állat és ember között. Ez a fajta cápa nagyon éles fogakkal rendelkezik, rendkívül markáns a felső állkapcsa, amely a legkisebb erejű harapás esetén is nagy károkat okozhat az áldozatában. Az embert azonban ritkán látja prédának, általában kis halakkal és tintahalakkal táplálkozik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha ilyen hullámokat lát fodrozódni, azonnal menjen ki a vízből!

Forrás: lasprovincias.es
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához