Ezeket látta már?

Csillagles: kivételes jelenséget láthat, ha ekkor néz az égre vasárnap

csillagles csillaghullás októberben hullócsillag vasárnap

Közeleg az Orionidák meteorraj csúcspontja - ha a felhők is úgy akarják, vasárnap este különleges látványban lehet része.

A Föld a Nap körül keringve is kétszer keresztezi a Halley-üstökös törmelékfelhőjét. A májusi Éta Aquaridák és az októberi Orionidák meteorraj pedig a törmelékekből származó csillaghullással ajándékoz meg bennünket – olvasható az Időkép oldalán.

Az éjfél utáni órákban óránként akár 10 hullócsillag is feltűnhet, legtöbbjük az Orion csillagkép környezetében lesz észlelhető – írja a National Geographic.

Az Orion az éjszaka második felében magasan a horizont felett látszik majd.

Felhős lesz-e az ég vasárnap?

Vasárnap éjjel gyakran takarhatják felhők az eget, így némi szerencsére is szüksége lesz, ha megcsodálná az októberi csillaghullást. Előfordulhat, hogy tána is lesz olyan éjjel, amikor a kevésbé felhős éjszakai égbolton lehetőségünk lesz hullócsillagot látni, és kívánni valami nekünk fontosat.

Ilyen meteorokat láthatunk még október végén

  • október 22-én az Orionidák,
  • október 24-én a Leo Minoridák rajainak maximuma várható.

Az Orionidák esetében a maximum éjszakáján, illetve a hajnal előtti időszakbna óránként 10 meteort is láthatunk belőle. Ezek a meteorok az Orion csillagkép bal felső régiójából indulnak ki, és eléggé gyorsak. 22-én a holdfény nem lesz zavaró tényező, még este lenyugszik égi kísérőnk, így, ha az időjárás engedi, érdemes lehet megfigyelni a rajt.

A radiáns este 10 után kel fel, így ez esetben is érvényes az, ami a meteorrajok többségére igaz: hajnal előtt a legnagyobb a várható meteorszám, mivel akkorra jut elég magasra az égen a radiáns. Az Orionidák esetében érdekesség még, hogy a meteorokhoz szükséges porszemcséket a Halley-üstökös szolgáltatta.

Hold-Szaturnusz együttállás 24-én

Kora este a délkeleti égen kereshetjük a párost, a Hold ekkor már egészen duci, 78 százalékos megvilágítású lesz. A Szaturnuszt tőle jobbra, este 7-kor, nem egészen 5 fokra láthatjuk. Az éjszaka során nőni fog köztük a távolság, éjjel 2 felé nyugszanak majd le.

Óraátállítás: október 29-én hajnalban kezdődik a téli időszámítá

Néhány éve márfontolgatják, hogy megszűnik az átállás, óraátállítás, egyelőre még mindig tekergetni kell az óráinkat. Jó a rossz hírben, hogy 29-én, vasárnap hajnalban 3-kor visszafelé tekerünk, és 2 órára állítjuk az órákat – vagyis egy órával többet alhatunk.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor lesz az őszi óraátállítás? Itt a pontos, 2023-as időpontja

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához