Ezeket látta már?

Daganatos gyerekek későbbi gyerekvállalását segítik a Semmelweisen

daganat, rák, tumor, gyerek

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján végeztek onkológiai betegséggel kezelt, pubertás kor előtt álló gyermekeknél petefészekszövet-fagyasztást. Az eljárás során a petefészket eltávolítják, lefagyasztják, majd felnőttkorban visszaültetik a hasüregbe, a későbbi gyermekvállalás érdekében.

Miért van szükség a petefészek eltávolítására?

Gyermekkori daganatos megbetegedések esetében ugyanis, bizonyos gyógyító kezelések mellékhatása (kemo- és sugárterápia, csontvelő transzplantáció) a petefészek elégtelen működéséhez, hormonális zavarokhoz, végül meddőséghez vezethet. - írja a Semmelweis.hu

Úgynevezett laparoszkópos eljárással, a köldökön keresztül távolítjuk el a jobb-vagy bal oldali petefészket, vagy annak egy részét.

– mondja dr. Sükösd Zita, a Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének szakorvosa, az első műtéteket végző sebész.

A cél, hogy a beavatkozás minél kevésbé terhelje meg a gyermekek szervezetét, ezért csak három kis vágást ejtünk a bőrön és hosszú, vékony műszerek segítségével távolítjuk el a petefészket úgy, hogy a petevezetéket nem sértjük. A szövetet az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Asszisztált Reprodukciós Osztályán több darabra osztják, lefagyasztják és folyékony nitrogéngőzben tárolják -196 Celsius-fokon a beteg 25 éves koráig, ami szükség esetén utána öt évenként meghosszabbítható.

– magyarázza a szakember.

Nyugat-Európában és Amerikában már jók a tapasztalatok a gyermekkorban végzett petefészekszövet fagyasztással kapcsolatban. Ott is a petefészek-kimerülés, későbbi meddőség megakadályozása érdekében használják első sorban ezt a beavatkozást – tette hozzá dr. Sükösd Zita.

Eddig csak felnőtteken végezték a műtétet

A Magyarországon eddig csak felnőttek számára hozzáférhető műtét, gyermekek részére mostantól a Semmelweis Egyetemen érhető el, ahol az elmúlt hónapokban már öt beavatkozást elvégeztek a szakemberek különböző korú gyermekeknél.

Nemzetközi adatok alapján felnőtteknél már több száz olyan eset ismert, ahol onkológiai kezelésben részesült betegeknek ezzel az eljárással egészséges gyermekük született.

Dr. Erdélyi Dániel, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének hematológusa kifejtette: gyermekeknél az eljárás világszerte annak ellenére még csak kutatási stádiumban van, hogy már több olyan eset ismert, ahol fiatal, 18 év alatti, gyermekkorban műtött lány, a későbbi petefészek visszaültetésnek köszönhetően egészséges utódot hozott a világra.

Az eljárásra kapott engedélyünk a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően csak a meddőség magas kockázatával járó kezelések előtt teszi lehetővé ezt a beavatkozást. Úgy becsüljük, hogy évente 20-30 beteget tudunk beemelni a programba az egész országból.

– emelte ki a hematológus.

A műtét nagy előnye, hogy nincs látható heg, és az egynapos sebészeti eljárást követően akár aznap vagy másnap már haza is mehet a beteg.

A gyermekonkológia az elmúlt évtizedekben gyorsan fejlődött, ezért is van szükség olyan új eljárásokra, amelyek már nemcsak a túlélést, hanem az életminőséget is javítják

– magyarázza dr. Erdélyi Dániel. Ezzel az eljárással a szakemberek megteremtik a lehetőségét annak, hogy a gyógyult gyermekek a későbbiekben a termékenységük megőrzésével saját családot alapíthassanak.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Végstádiumú rák: ezek a jelölések jelzik a leleten

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: semmelweis.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához