Ezeket látta már?

Biztosabb lélegeztetés műtét közben: új eljárást használnak ezen a klinikán

Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészet sebészet légcsőszűkület műtét

Az innovatív műtéti technikának köszönhetően a korábbi, invazívabb beavatkozások elkerülhetők ezután a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikáján.

A DE KK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán innovatív műtéti technikákat alkalmaznak, amelyek a betegek gyorsabb felépülését és visszatérését segítik mindennapi tevékenységükhöz. A fej-nyaki daganatsebészet területén lézeres beavatkozások és funkciómegtartó műtétek is részei a klinikai gyakorlatnak. Ezenkívül, egy új centrum jött létre a felső légúti szűkületek kezelésére, ahol kifejezetten a gégebénulásra hangszalag laterofixációs műtéteket alkalmazzák. Ezek az eljárások lehetővé teszik a betegek számára a szabadabb légzést és az esetleges korábbi, invazívabb beavatkozások elkerülését.

Az intenzív osztályon hosszabb ideig lélegeztetett betegeknél gyakran kialakulhatnak gége- és légcsőszűkületek. Ezen problémák kezelésére a klinikán nyitott és minimálisan invazív műtéteket is végrehajtanak. Ezek az eljárások kifejezetten hatékonyak a tartós lélegeztetés miatt kialakult szűkületek enyhítésére, és segítenek a betegeknek a gyorsabb felépülésben és a lélegeztetés nélküli életre való visszatérésben.

A légcsőszűkületek megoldása lehet egy innovatív eszköz, a légcsőtágító ballon dilatátor alkalmazása. Egyszerűbb, rövid szakaszt érintő esetekben a szűkületet a ballon felfújásával meg lehet szüntetni, így elkerülhető a bonyolultabb műtét. Az eljárást most alkalmaztuk először Debrecenben. Előnye, hogy kialakítása miatt lehetővé teszi a műtét közbeni folyamatos biztonságos lélegeztetést is – ismertette Sztanó Balázs egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

Sok esetben a füldugulás, halláscsökkenés oka, hogy a fülkürt tartósan nem jól működik, nem megfelelően végzi a légnyomás-kiegyenlítést. Ebben az esetben a fülkürtbe az orron keresztül felvezetjük a dilatációs eszközt, amelyet felfújunk, így nyitjuk szét, tágítjuk ki a porcos csatornát. Ezzel megszüntethetjük a füldugulás okát - fejtette ki a klinikaigazgató.

Sztanó Balázs hozzátette, az innovatív technikák alkalmazásához a megfelelő szakmai tudás és a legmodernebb technikai feltételek is rendelkezésre állnak a klinikán.

Az igazgató tervei között szerepel a szorosabb szakmai együttműködés kialakítása más társszakmákkal is, például szemész, idegsebész és gyermekgyógyász kollégákkal. Ennek köszönhetően a jövőben még hatékonyabb és eredményesebb lehet a betegellátás a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A közös munka révén jobban kihasználhatják a különböző szakterületek erősségeit és tapasztalatait, ezáltal javítva a betegek ellátásának minőségét és eredményességét.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan és mivel tisztítsuk a gyerek fülét?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fülfájás

Forrás: Debreceni Egyetem Klinikai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához