Ezeket látta már?

Váratlan trendforduló az egészségügyi öngondoskodásban: ennyire megugrottak a mutatók!

egészségpénztár, egészségbiztosítás, lakáshitel, gyógyszervásárlás, magánorvos, takarékoskodás, egészségügyi kiadás

Az OTP Egészségpénztár, valamint a Budai Egészségközpont 2023-as eredményei alapján az elmúlt évek fokozatos bővülését, az exponenciális növekedés váltotta fel, mind a pénztári befizetések mind az igénybe vett szolgáltatások terén.

Ennek egyik mozgatórugója, hogy a lakosság számára egyre fontosabb az egészséges életmód. Azonban még mindig sokan vannak az egészségparadoxon fogságában és nem használják ki a költségoptimalizálási lehetőségeket. Ezért a magánegészségügy három szereplője, az OTP Egészségpénztár, a Budai Egészségközpont és a Foglaljorvost.hu összefogott, hogy kéz a kézben tegyenek a finanszírozás, a szolgáltatói oldal és a betegirányítás összehangolásával az emberek egészségéért.

Az idei év nem várt növekedést, valódi áttörést hozott az OTP Egészségpénztár számára

A tavalyi évhez képest ugrásszerűen nőtt a pénztártagok száma, idén átlépte a 350 ezer főt, valamint az év első hét hónapjában több mint 11 milliárd forintnyi befizetés érkezett az Egészségpénztárhoz, ami 29%-os bővülést jelent a tavalyi év ezen időszakához képest.

"Az online belépés és ügyintézés lehetősége jelentősen megnövelte a csatlakozási kedvet, a szolgáltatók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a technológiai újításokra, digitalizációra, a kényelmi szolgáltatásokra" – összegezte Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Mi áll a növekedés hátterében?

A számok azt mutatják, hogy a nehéz és bizonytalan gazdasági helyzet megfontoltabbá, tudatosabbá tette a fogyasztókat, így nyitottabbak lettek az olyan megoldásokra, amivel csökkenthetik a kiadásaikat. Az OTP Egészségpénztár a rendkívül széles termék és szolgáltatáspalettájával erre többféle megoldási lehetőséget is nyújt.

A pénztári számla terhére többek között olyan kiadások is elszámolhatóak, mint a fogászati beavatkozások, gluténmentes élelmiszerek, nőgyógyászati, urológiai vizsgálatok, babaápolási termékek vagy éppen a lakáshitel-törlesztés. Ráadásul a tagok számos, egyedi kedvezményt is igénybe vehetnek. Az egészségszámla további előnye, hogy a pénztári befizetések után 20% adó-visszatérítés igényelhető, ami évente akár 150 ezer forintot jelenthet.

,,Az OTP Egészségpénztár sikerének egyik záloga, a folyamatos fejlesztés, amivel biztosítjuk, hogy ügyfeleink a lehető legtöbb egészéges életmódhoz szükséges szolgáltatást vegyenek igénybe a legkedvezőbb áron, a legkevesebb adminisztrációval. Ha úgy tetszik, több egészség, kevesebb pénztár" - emelte ki Kovács Tamás Attila, az OTP EP ügyvezetője.

"Idén azt tapasztaltuk, hogy újabb trendfordulóhoz érkeztünk, és a befizetéseinknek már közel 50%-a érkezik digitális úton, és a rendszeres kisebb összegeket az eseti, nagyobb befizetések kezdték felváltani. Éppen ezért fektetünk nagy hangsúlyt a digitális fejlesztéseinkre, aminek köszönhetően még könnyebb lesz kihasználni a 20%-os adóvisszatérítést" – egészítette ki.

Az OTP Egészségpénztár kezdeményezéseivel a lakosság figyelmét szeretné felhívni a pénztári befizetésekben rejlő lehetőségekre, digitális fejlesztéseivel pedig elérhetővé tenni mindenki számára az egészséget.

A legnépszerűbb szolgáltatási cél idén eddig a magánegészségügy:

  • a szemészet,
  • fogorvosi szolgáltatások,
  • szülészet-nőgyógyászat
  • és a labor. Itt a tranzakciók számában idén 27%-os, összegben pedig 40%-os a növekedés tapasztalható.

A pénztárigazgató jelezte, hogy próbálják kedvezményekkel és egyéb módon minél inkább összekötni a szolgáltatókat, hogy azok a pénztártagok számára kapocsként szolgáljanak.

  • Az idén a 11 milliárd forint egyéni befizetés mellett 2 milliárd forint érkezett a cégektől az első hét hónapban,
  • amikor 13,5 milliárd forintot fizettek ki a tagok által igénybe vett szolgáltatásokra és termékvásárlásokra.
  • Az előző évek tapasztalatai alapján az első félévben az éves befizetések 40 százalékát , a második félévben a 60 százalékát, ennek nagy részét decemberben utalják a számlákra.

,,A Budai Egészségközpontban mi is az előzetes várakozásinkat meghaladó növekedést tapasztalunk mind a járó- mind a fekvőbeteg ellátásban, és ez minden finanszírozási formára, így az Egészségpénztáron keresztül érkező ügyfelekre is igaz. Ráadásul az EP tagsággal rendelkező kliensek kedvezményben is részesülnek. A népszerűségünk részben betudható a minimális várakozási időnek, másrészt annak, hogy legjobb szakemberekkel 45 szakterületen és három helyszínen szolgáljuk ki pácienseinket. De itt nem állunk meg, 2024-től további jelentős fejlesztéseket tervezünk, melyek a járó- és fekvőbetegellátást egyaránt érintik – tette hozzá Csernavölgyi István, a Budai Egészségközpont vezérigazgatója.

Az öngondoskodás struktúrája elkezdett működni Magyarországon is

Ez első körben a pénztáraknál nyilvánul meg, de a magánegészségügy paraméterei is azt mutatják, hogy mind a járó-, mind a fekvőbeteg ellátásban megjelenő páciensek száma egyre nagyobb – fogalmazott Csernavölgyi István, a Budai Egészségközpont vezérigazgatója.

Az OTP Egészségpénztár által nyújtott finanszírozási háttér mellett rendkívüli szerepe jut pácienseket a gyors és minőségi szolgáltatókkal összekötő ellátásszervezőnek, aki az optimális betegutat biztosítja a nehezen kiismerhető rendszerben.

,,A Foglaljorvost.hu 2011-es alapítása óta azon dolgozik, hogy digitális platformként összekösse a magánegészségügyi szolgáltatókat és az ellátást kereső pácienseket. A piacvezető portál a jelenlegi recessziós gazdasági környezetben stagnáló magánegészségügyi szektorban is folyamatos növekedést ér el. A háztartások nehezebb jövedelmi helyzetére utal, hogy a páciensek egyre árérzékenyebbek, ezt segítendő a Foglaljorvost.hu árfigyelőt, last minute árakat és bankkártyás időpontfoglalást vezetett be " – emelte ki Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezető igazgatója.

Tapasztalataik szerint a legkeresettebbek a bőrgyógyászati, a szülészet-nőgyógyászati és a fogorvosi ellátások, valamint szezonálisan a fül-orr-gégészet és endokrinológia – tájékoztatott Straub Fanni.

Kutatások igazolják, hogy a magyarok a gyors, szakszerű és megbízható minőség miatt választják a magánegészségügyi szolgáltatásokat. Az OTP Egészségpénztár a piac egyik legnagyobb szolgáltatójával és ellátásszervezőjével azért dolgozik, hogy a legjobb szolgáltatásokat biztosítsa kedvező áron, a legnagyobb adókedvezmény igénybevételének biztosításával.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A magánegészségügy iránti kereslet platózik, a páciensek fogyatkoznak

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségügy

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához