Ezeket látta már?

A múlt hónap volt a valaha mért legmelegebb októbere! Mi jöhet még?

éghajlatváltozás, klíma, felmelegedés,  éhezés, fertőzés

Egy nemzetközi szakértői csoport arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépés nélkül "az emberiség egészsége súlyos veszélyben van". De mégis mit tehetünk ellene?

A The Lancet Countdown, vezető kutatók és intézmények által végzett jelentős éves felmérés szerint a halálos hő csak egy volt a sok közül. A fosszilis tüzelőanyagok világszerte egyre növekvő használata ugyanúgy veszélyezteti az emberi egészséget.

Egyre több a természeti katasztrófa

A gyakori aszályok, az éhezés veszélye, a szúnyogok által terjesztett fertőző betegségek, és az egészségügyi rendszerek túlterhelése mellett az szélsőséges időjárás, a hőség kiemelkedő problémává vált napjainkra. Az európai klímafigyelő legújabb adatai szerint a legutóbbi októberünk volt a valaha mért legmelegebb.

Egészségnap Dubajban

A globális felmelegedés egészségre gyakorolt ​​hatása lesz a fő témája a hónap végén tartandó COP28 éghajlat-változási konferenciának is december 3-án Dubajban. A globális fellépésre irányuló növekvő felszólítások ellenére az energiával összefüggő szén-dioxid-kibocsátás új csúcsokat ért el tavaly – áll a Lancet Countdown jelentésben, amely kiemelt gondnak tartja a még mindig hatalmas állami támogatásokat és a magánbanki befektetéseket a bolygófűtési fosszilis tüzelőanyagok terén.

Válság a válság tetején

A Lancet Countdown tanulmány szerint tavaly az emberek világszerte átlagosan 86 napon át voltak kitéve életveszélyes hőmérsékletnek. Ezeknek a napoknak körülbelül 60 százaléka több mint kétszerese volt az éghajlatváltozás miatt. 85 százalékkal nőtt 1991 és 2000 között és 2013 és 2022 között a hőség következtében meghalt 65 év felettiek száma.

"A hatások azonban amelyeket ma látunk, egy mág veszélyesebb jövő korai állapota" - mondta Marina Romanello, a Lancet Countdown ügyvezető igazgatója .

  • Egy olyan forgatókönyv szerint, amelyben a világ két Celsius-fokkal felmelegszik az évszázad végére – jelenleg 2,7 °C -on van –, a hőség okozta halálozások éves száma 2050-re 370 százalékkal nő. Ez 4,7-szeres növekedést jelent.
  • Az előrejelzések szerint a század közepére még körülbelül 520 millió ember tapasztal majd mérsékelt vagy súlyos élelmiszer-bizonytalanságot.
  • A szúnyogok által terjesztett fertőző betegségek pedig továbbra is új területekre fognak terjedni. A tanulmány szerint a dengue-láz terjedése 36 százalékkal nőne 2 °C-os felmelegedés esetén.

Eközben a kutatók által megkérdezett városok több mint egynegyede azt nyilatkozta, hogy aggódik amiatt, hogy az éghajlatváltozás túlterheli a megküzdési képességüket.

"Válsággal állunk szemben a válság tetején" - mondta a Lancet Countdown Georgiana Gordon-Strachan munkatársa, akinek hazája, Jamaica jelenleg a dengue-láz kitörésének közepén van.

"A szegényebb országokban élő embereket érzik legjobban a változásokat, akik gyakran a legkevésbé felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásáért" - mondta.

Rossz irányba haladva

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus a Lancet Countdown jelentést elindító online konferencián elmondta, hogy a felmelegedésnek a párizsi megállapodásban meghatározott 1,5 °C-os célértékre való korlátozása "közegészségügyi kényszer".

"A világ rossz irányba halad, nem tudja megfékezni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét, és a sebezhető közösségeket hátrahagyja az égetően szükséges energiaátmenetben" - mondta Tedros.

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy az országok jelenlegi ígéretei szerint 2030-ra mindössze két százalékkal csökkentik a globális szén-dioxid-kibocsátást a 2019-es szinthez képest, ami messze elmarad a felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozásához szükséges 43 százalékos csökkenéstől .

Vannak azonban "reménycsillanók"

A jelentés szerint a fosszilis tüzelőanyagok okozta légszennyezéssel összefüggő halálesetek száma világszerte 16 százalékkal csökkent 2005 óta, főként a szénégetés hatásának csökkentésére tett erőfeszítéseknek köszönhetően.

A zöld energiába irányuló globális beruházások tavaly 15 százalékkal 1,6 billió dollárra nőttek, szemben a fosszilis tüzelőanyagok 1 billió dollárjával.

Ha pedig az emberek egészségesebb, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású étrendre térnének át, az évente akár 12 millió halálesetet is megelőzne, ugyanakkor 57 százalékkal csökkentené a tejtermék- és vöröshús-termelésből származó kibocsátást – áll a jelentésben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tigrisszúnyogcsípés esetén ilyen tünetekre legyünk figyelmesek!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: sciencealert
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához