Ezeket látta már?

Egy ujjcsontmintából fedezett fel egy eddig ismeretlen emberi fajt - Orvosi Nobel-díjat kapott

ősember

Úttörő felfedezései révén Pääbo új ablakot nyitott evolúciós múltunk felé, felfedve az ősi homininok evolúciójának és keveredésének összetettségét.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt Svante Pääboról, aki elnyerte a 2022-es orvosi Nobel-díjat az emberi evolúció genetikai kutatásáért:

"A 2022-es fiziológiai és orvosi Nobel-díjat a finn Svante Pääbo kapta a kihalt emberelődök genetikai állományával és az emberi evolúcióval kapcsolatos felfedezéséért. A Homo sapiens és a kihalt homininek kapcsolatát régóta nagy érdeklődés övezte. Az őslénytan (paleontológia) és a régészet fontos szerepet játszik az emberi evolúció tanulmányozásában. A modern DNS-technológia lehetőséget kínál ősi múltunk pontosabb feltárására. A DNS több tízezer éves lebomlásából adódó extrém technikai kihívások, valamint a mikroorganizmusok és a kortárs ember által okozott szennyeződések miatt azonban sokáig kérdéses volt, hogy lehetséges-e a kihalt hominin-formákból származó ősi DNS elemzése.

A kiterjedt technológiai fejlesztések révén Svante Pääbo új, szigorú mércéket állított fel ezen a kihívásokkal teli területen, és sikerült kinyernie legközelebbi kihalt rokonunk, a neandervölgyi ember genomszekvenciáját. Ezt követte egy másik kihalt hominin, a Denisovai ember szenzációs felfedezése, amely teljes egészében egy kis ujjcsont-mintából nyert genomadatokból származott.

Svante Pääbo munkája azt is megállapította, hogy a Homo sapiens a neandervölgyiekkel és a deniszovóiakkal keveredett az együttélés időszakaiban, ami az ő ősi DNS-ük beépülését eredményezte a mai emberek genetikai állományába.

Úttörő felfedezései révén Pääbo új ablakot nyitott evolúciós múltunk felé, felfedve az ősi homininok evolúciójának és keveredésének összetettségét, valamint alapot teremtett azon genetikai jellemzők jobb megértéséhez, amelyek egyedülálló módon tesznek emberré bennünket."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Hivatkozás: https://www.nobelprize.org/.../2022/advanced-information/

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához