Ezeket látta már?

Akkora a tartozás, hogy már gyógyszert és ételt is csak készpénzért kaphatnak

eladósodott, kórház, adósságállomány, egészségügy, intézmények

Az egészségügyi szektor adósságállománya megközelítette a 100 milliárd forintot.

"Durván egy éve nem fizetnek az egészségügyi intézmények a beszállítóknak"

– jelentette be Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) az igazgatója szerdán, az érintettek által összehívott tájékoztatón.

Úsznak az adósságokban

Év elején már arról szóltak a hírek, hogy a négy egyetemi klinikával együtt, a becslések szerint immár 75 milliárd forint is lehet az intézményekben felhalmozódott adósság. A Magyar Államkincstár (MÁK) adatsora szerint havonta átlagosan 10,2 milliárd forinttal nő a tartozás.

Az eladósodottság már a kórházak mindennapjait is meghatározza. Például az egykori országos rehabilitációs intézetnek, ami ma már Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) néven működik, tavaly augusztus végén 83 millió forint adóssága volt, ami idén már 537 millió forintra nőtt.

A Népszava információi szerint akkora a tartozás, hogy az ország rehabilitációs csúcsintézményébe már csak készpénzes fizetés ellenében szállítanak a gyógyszercégek, étkeztetők. Az intézmények adóssága szeptemberre elérte a mintegy 100 milliárd forintot, miközben ez a tartozás tavaly ilyenkor 60 milliárd volt.

Bankhitelek, hitelek hátán

Az ETOSZ vezetői, Csató András elnök és Rádai Tamás igazgató októberi beszámolóját követően Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató felszólalásában jelezte, hogy a kintlévőségek felhalmozódása nem kizárólag az OKFŐ fenntartása alá eső intézményeket érinti, ugyanakkor nem vitatta a kialakult helyzet súlyosságát.

Kiemelték, hogy a tárgyalófelek közös érdeke, hogy az egészségügyi ellátási lánc ne sérüljön, ezért ezt szem előtt tartva szükséges az őszinte párbeszédre alapozott együttműködés.

„Az OKFŐ és az ETOSZ együttműködő légkörben megtartott egyeztetése előrevetíti, hogy az egészségügyi finanszírozás terén kialakuló megoldandó helyzeteket a jövőben is konstruktívan elemezhetik és kezelhetik az ágazat döntéshozói és szakmai szervezetei” – írta az OKFŐ közleményében.

"Az orvostechnikai vállalkozások többsége – csaknem hatvan százalékuk – bankhitel vagy egyéb kölcsön felvételére szorul a kórházi kintlévőségeinek finanszírozásához." - mondta Rásky László, az Orvostehnikai Szövetség titkára.

A cégek további húsz százaléka belső tartalékait éli fel. A kintlévőségek nagysága miatt már több kisebb vállalkozás is reménytelen helyzetbe került. A brutális mértékű tartozás miatt válságtanácskozást hívtak össze a kórházi beszállítók.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

praxis

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához