Ezeket látta már?

Feléledt egy veszélyes középkori betegség - elszigetelik az új megbetegedőket

fertőző betegség terjed lepra

A krónikus bakteriális fertőzés súlyos bőrelváltozásokat, fekélyeket és idegrendszeri problémákat okozhat.

Megduplázódott a leprás esetek száma egy évtized alatt az Egyesült Államokban. Egy bizonyos állam, Florida felelős az esetek egyötödéért - jelentette be az amerikai járványügyi hatóság, a CDC. A Daily Star szerint lassan endémiáról lehet beszélni.

Floridában az esetek száma különösen drasztikusan megnőtt

A középkori betegség, a lepra, olyan súlyos mértékben terjed az Egyesült Államok délkeleti részén, hogy az érintetteket elszigetelik. Az elmúlt évtizedben a lepra esetei több mint megkétszereződtek a délkeleti régióban. Floridában az esetek száma különösen jelentősen megnőtt: az államban az összes fertőzés 4/5-ét, és az összes amerikai fertőzés közel 1/5-ét teszi ki.

A bakteriális fertőzés jó úton jár ahhoz, hogy újra népbetegség váljon belőle

A CDC hétfői levelében közölte, hogy 2020-ban az Egyesült Államokban 159 új lepra esetet jelentettek. Jelenleg Floridában passzív megfigyeléssel figyelik a betegséget, és az orvosoknak törvényi kötelezettségük van az esetek jelentésére egy munkanapon belül.

A lepra középkori Európában tombolt, és becsülték, hogy a betegség minden harmincadik embert érintett. A kutatók lepereket mutató csontvázak tömegeit fedezték fel, amelyek közül sok az 1000 és 1500 közötti időszakra datálódik. A betegeket anno leprakolóniákba küldték, ahol elszigetelten élték életüket, szigorúan elszeparálva a lakosság többi részétől.

A lepra jellegzetességei

A leprára jellemző tünetek átlagosan öt-tíz év alatt fejlődnek ki, és a betegek bőrükön kinövéseket, dudorokat vagy fekélyeket észlelhetnek.

Azonban a 16. század fordulójára a betegség rejtélyesen eltűnt, majdnem teljesen. Annak ellenére, hogy az esetek száma hirtelen csökkent.

A lepra genetikailag alig változott az évszázadok során, ami magyarázatot adhat arra, miért tetőzött a középkori Európában, amikor az emberek fejlesztettek ellenállást. Napjainkban évente mindössze 200 000 esetet jelentenek a lepráról a Világegészségügyi Szervezet (WHO) szerint. Szerencsére a betegség gyógyíthatól, a terápiát a WHO 1995 óta ingyenesen elérhetővé tette.

Mennyi ideig lappanghat a lepra?

A lepra lappangási ideje rendkívül szélsőséges időtartamú: lehet néhány hónap, de akár 20-30 év is.

Fertőzőképessége alacsony, a gyermekek könnyebben fertőződnek meg.

Szoros testi kontaktus mellett cseppfertőzéssel, a légutakon keresztül terjed, amennyiben a megfertőzött személy immunrendszere gyenge.

Előfordulhat, hogy az átadott kórokozókat az érintett immunrendszere minden különösebb nehézség nélkül leküzdi.

A betegség nem terjed szexuális úton, várandósság esetén a magzatot nem fertőzi meg. A kór elsősorban a kéz, a láb és az arc idegeit, valamint a bőrt érinti.

A kialakuló betegség típusa attól függ, hogy az immunrendszer miként reagál a baktériumokra. Ha a fertőzött nagyfokú rezisztenciát mutat a baktériumokkal szemben, tuberkuloid lepra alakulhat ki, amely csak egy, vagy néhány bőrön jelentkező elszíneződést idéz elő.

Akiknek alacsony a baktériumokkal szembeni ellenálló képességük, megjelenhet a lepromatózus lepra, amely súlyos bőrtünetekhez, majd – kezelés hiányában – vaksághoz, végtag-deformációkhoz, fekélyekhez és érzésvesztéshez vezet. A két lefolyás között átmenetek is vannak.

A lepra tünetei

  • bőr alatti csomók;
  • érzéketlen, rózsaszín, fakó foltok a bőrön;
  • vöröses színű bőr;
  • száraz fejbőr;
  • az arc, kéz, fül bőrének fénylő sima megvastagodása;
  • állandósult, erősen duzzadt orrnyálkahártya;
  • a perifériás idegek megvastagodása;
  • érzéketlenné váló, zsibbadó végtagok;
  • izomgyengeség, a végtagok mozgathatóságának zavarai;
  • végtagok elvesztése (ujj, kéz, lábujj, láb);
  • az orrcsont, orrszövet leépülése;
  • a szövetek további bakteriális felülfertőződése, fekélyesedése;
  • a szemhéj bénulása;
  • az üvegtest gyulladása, vakság;
  • hangképzés zavarai;
  • impotencia.

A betegség következményeként kialakuló tünetek súlyosságát a megfelelő kezelés, illetve annak elmaradása döntő módon meghatározza.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bizarr betegségek: világító csontokat, eltorzult arcot okoz ez az elfeledett mérgezés

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához