Ezeket látta már?

Kiderült a titok: ilyen technikával festette meg Leonardo a híres Mona Lisa-t

festmény, mona lisa

Ritka ásványi vegyületet találtak az ikonikus festményben.

Leonardo da Vinci festő, feltaláló és anatómus volt, csakhogy néhányat említsünk a tehetségei közül – és most a polihisztor számos tehetsége mellé hozzáadták az innovatív vegyészt is.

A mesterművész sokkal kísérletezőbb volt a híres „Mona Lisájával”, mint azt korábban gondolták – és valószínűleg ő volt az egy évszázaddal később készült alkotásokon látott technika megalkotója – derül ki egy új tanulmányból.

Röntgendiffrakciós és infravörös spektroszkópia segítségével egy francia és brit tudóscsoport ritka ásványi vegyületet észlelt az ikonikus darabban. A megállapítás friss betekintést nyújt az 1500-as évek elején készült alkotások létrehozásának menetébe– derül ki a Journal of the American Chemical Society című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányból.

Az ólomfehér pigment és az olaj mellett a plumbonakrit néven ismert vegyületet is megtalálták a festék alaprétegében. Egy 2019-ben publikált tanulmány Rembrandt több 17. századi munkájában is azonosította az ásványt, de a kutatók az olasz reneszánsztól kezdve az új elemzésig nem találkoztak vele.

Plumbonakrit akkor képződik, amikor ólom-oxidok keverednek olajjal

A tanulmány szerint ennek a két anyagnak a palettán való összekeverése olyan technika, amelyet a későbbi művészek, például Rembrandt használtak a festék megszáradásának elősegítésére.

A „Mona Lisa” ritka vegyületének kimutatása arra utalt, hogy Leonardo lehetett ennek a megközelítésnek az eredeti előfutára – mondta Gilles Wallez, a legújabb tanulmány szerzője, a párizsi Sorbonne Egyetem professzora, aki a 2019-es jelentés társszerzője is volt.

A „Mona Lisa”, mint sok más 16. századi festmény, egy vastag alapréteget igénylő fapanelen készült – mondta Wallez. A kutatók úgy vélik, hogy Leonardo az ólom-oxid por és lenolaj keverékét készítette el, hogy az első réteghez szükséges vastag festékréteget állítsa elő, miközben tudta nélkül létrehozott egy új ritka vegyületet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Forrás: CNN
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához