Ezeket látta már?

Egyedülálló kutatás: már embereken vizsgálják a fognövesztő gyógyszert

fognövesztő gyógyszer emberkísérlet

Hamarosan tesztelik a gyógyszert embereken is.

Néhány hónapon belül megkezdődik a világ első kísérlete egy olyan gyógyszerrel, amely képes regenerálni a fogakat. Állatokon már sikeresen tesztelték a készítményt.

A Kiotói Egyetemi Kórházban 2025 szeptembere és augusztusa között kezdik vizsgálni a gyógyszer hatékonyságát. Olyan 30-64 év közötti alanyon fogják tesztelni a készítményt, akiknek legalább egy őrlőfoguk hiányzik. Az intravénás kezelés hatékonyságát emberi fogazatra most először fogják tesztelni, korábban állatkísérletekben már bizonyította hatékonyságát, ráadásul jelentős mellékhatások nélkül.

"Szeretnénk tenni valamit azokért, akik fogvesztéstől vagy foghiánytól szenvednek" – mondta Katsu Takahashi, a kutatás vezetője, a Kitano Kórház fogászati és szájsebészeti osztályának vezetője.

Ezt a 11 hónapos első szakaszt követően a második fázisban olyan 2-7 éves korú gyerekeken fogják vizsgálni a gyógyszert, akiknek legalább négy foguk hiányzik veleszületett foghiány miatt. Ez a rendellenesség a becslések szerint az emberek 1%-át érinti.

A kutatók ezután a kísérletet kiterjesztik a részleges foghiányban szenvedőkre, vagyis azokra, akiknek környezeti tényezők miatt 1-5 maradandó foguk hiányzik.

Maga a gyógyszer deaktiválja az USAG-1 nevű fehérjét, amely gátolja a fogak növekedését. Az USAG-1 más fehérjékkel való kölcsönhatásának blokkolása ösztönzi a csontmorfogenetikus fehérje (BMP) jelátvitelt, amely új csont fejlődését indítja el.

Állatkísérletekben (egereknél és görényeknél) sikeres volt a csontfejlődés, új fogak jelentek meg. Ezek a fajok közel azonos USAG-1 tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az ember.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Csak óvatosan az otthoni fogfehérítéssel - óriási károkat okozhat vele

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Fogászat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához