Ezeket látta már?

Fontos változás a helybe visszük a szűrővizsgálatot programban

szűrőbusz, szűrés, Müller Cecília, daganat

Április 1-től él a változás.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) április 1-jével átvette az eddig a Nemzeti Népegészségügyi Központ fenntartásában működő szűrőbuszokat és az azok irányítását végző munkavállalókat - közölte az OKFŐ.

Kórházakba kerülnek a buszok

A program műszaki hátterét adó szűrőbuszok jelenleg az OKFŐ pátyi telephelyén várják a részletes műszaki átvizsgálást és a szűréshez szükséges orvostechnikai eszközök felszerelését. Ezt követően a kórházfenntartó a szűrőbuszokat áthelyezi azokba a kórházakba, amelyeket kijelölnek. A szűrések felügyelete ezután is az OKFŐ szervezésében marad.

"A kórházfenntartó célja a szűrések regionális szemléleten alapuló lakosságközeli kiterjesztése és megerősítése" - írták.

Eddig így működött a program

Müller Cecília országos tisztifőorvos tavaly a programmal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a szűrőbuszok 2022-ben 53, megkeresésre további 54 településen jelentek meg, hogy azon kisebb falvak lakosai is helyben vehessék igénybe a vizsgálatokat, akik lakóhelyük közlekedési adottságai miatt nehezen tudnak eljutni nagyobb egészségügyi intézményekbe.

A tisztifőorvos hangsúlyozta: "nem szabad homokba dugni a fejünket", a szűrés életet ment, az idejében felismert betegség sikeresen gyógyítható, és ez rengeteg értékes életévet ment meg. Bár a születéskor várható élettartam Magyarországon is nő, öt évvel elmarad az európai átlagtól - közölte Müller Cecília, aki egyúttal felhívta a figyelmet az egészségben eltöltött évek fontosságára, és ehhez elengedhetetlennek nevezte, hogy "törődjünk magunkkal".

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért kell lefotózni az anyajegyeinket - ezekre az elváltozásokra figyeljen

Forrás: MTI/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához