Ezeket látta már?

Fűtés klímával: tényleg olcsóbb és egészségesebb?

fűtés, fűtés klímával, inverteres klíma, gáz, gázárak

Egyre gyakrabbak hirdetnek kisebb-nagyobb elektromos hősugárzókat azzal, hogy kevés energiát felhasználva is felfűthetők velük még egy nagyobb szoba is. Mi igaz ebből, mivel fűthetünk télen okosabban?

Az emelkedő energiaárak hatására sokan elkezdtek alternatív fűtési megoldásokat keresni. A gáz ára ugyanis már olyan mértékben emelkedett meg, amit már kevesen engedhetnek meg maguknak, főként egy nem túl korszerű otthonban. Egyes lehetőségek pedig jóval egészségesebb fűtési módszert ígérnek, mint például a fa vagy a gáz.

Nézzük, mit és miért érdemes használni, illetve, hogy valóban jobb választás-e a klíma a téli hónapokban?

A Szakiellenőr néven ismert Rezsnyák Péter szerint nem igaz, hogy a kis, körülbelül 500 wattos, konnektorba dugható kütyük képesek akár egy 35 négyzetméteres szobát is kifűteni, 5 perc alatt.

Videójában elmagyarázza, hogy még egy jó minőségű kazán sem mindig képes ekkora teljesítményre, ennyire rövid idő alatt, ugyanis nem csupán a szoba alapterületétől függ, hogy az mennyi idő alatt fűthtő fel.

Mivel éri meg akkor fűteni?

A fenntarthatósági és gazdasági szempontból is a megújuló és a fosszilis tüzelő anyagokat kombinálása a legjobb választás, létezik azonban egy olyan megoldás is, ami mind pénzügyi, mind pedig egészségügyi okok miatt jobban megéri bármelyik másik lehetőségnél. Mivel manapság igen fontos a rezsi csökkentése, így nem árt megemlíteni azokat a klímákat, amikkel fűteni tudunk.

Milyen előnyei vannak és valóban olcsóbb-e klímával fűteni?

Elsőre talán furcsán hangozhat maga a tény is, hogy klímával fűtsünk télen, ám igen, lehetséges, sőt, mi több, súlyos tízezreket is megspórolhatunk vele. Sokaknak talán még igen szokatlanul hangzik a klímaegységek alkalmazása a téli időszakban, ám az utóbbi években rohamos terjeszkedésnek indult ez az eljárásmód. Eleinte csak hétvégi házakban, plázákban, irodaházakban alkalmazták, azonban napjainkra egyre több család is látja hatalmas előnyét az egyébként is horribilis árú gáz sokkal olcsóbb megoldásra történő cseréjének.

Természetesen az egyszerű on/off típusú klímaberendezések nem alkalmasak a téli időszakban történő fűtésre, mindenképpen olyan légkondira van szükségünk, amely úgynevezett inverteres típusú, hiszen ezek a készülékek lesznek képesek arra, hogy a kinti, akár kevesebb, mint -15 fokok mellett is működjenek.

A yetiklima.hu szerint a klímával fűtés előnye, hogy működtetése kevesebb energiát igényel, közben pedig sokkal többet ad vissza. A szerkezet nyáron a belső meleget a külvilágba juttatja, eközben képes hűteni a helyiséget. Télen viszont a folyamat megfordul, így a külső hőből próbálja a meleget összegyűjteni a szobába. Az inverteres klíma tökéletes megoldás a hideg hónapokra, hiszen a rendszer igen hatékonyan működik ilyenkor is.

Mit jelent ez számokban?

Gazdaságosabb az árammal való fűtés, mintha a hagyományos, gázmegoldást választom? Igen! Nézzük, hogy mivel kalkulálhatunk a készülék kapcsán. A korszerű hűtő-fűtő berendezések 1 kW villamos áramból nagyjából 4-5 kW-os energiát termelnek meg a fűtéshez. Ez azt jelenti, hogy míg 4 kW-ot elhasználunk a lakás melegen tartására, addig csupán 1 kW áramot fizetünk ki.

Az emelkedő árak miatt ez hatalmas előny, így a klímával történő fűtés a legtöbb esetben igen gazdaságos. Tekintve, hogy a gáz költségei, ha túllépjük az átlagfogyasztást, akkor hétszerese a csökkentett árnak. Szemben az árammal, ahol csak nagyjából kétszeresét kell kigazdálkodni, ha valaki többet használ el az átlagnál.

Egy klímás berendezés még a legrosszabb esetben is többszöri fűtési teljesítményt visz be a helyiségeinkbe, mint amennyi áramot elfogyaszt (Pl. egy 3.9KW-os fűtési teljesítményű klíma ilyen mértékű fűtés melletti fogyasztása csupán 1KW). Egy klímás berendezés még a legrosszabb esetben is többszöri fűtési teljesítményt visz be a helyiségeinkbe, mint amennyi áramot elfogyaszt (Pl. egy 3.9KW-os fűtési teljesítményű klíma ilyen mértékű fűtés melletti fogyasztása csupán 1KW). Forrás: shuttertock.com

Ezeket a szempontokat vegye figyelembe

  • Fontolja meg, hogy a klímával fűtés esetén beleférnek-e a kedvezményes átlagfogyasztásba. (Szinte semmi esély nincsen arra, hogy a klímával való melegedés több energiát emésztene fel és többe kerülne, mint a gáz vagy a központi fűtés.)
  • N minden készülék alkalmas hosszan tartó fűtésre. Nem árt szakember segítségét kérni, ha nem vagyunk biztosak abban, milyen klímára lenne szükség a téli időszakban.
  • Lényeges szempont a fűtőteljesítmény, a hatékonysági mutatószám, az üzemeltetési határérték és az egység mérete és súlya.

Mennyire egészséges megoldás klímával fűteni?

A legtöbb fűtési rendszernél a szálló por mennyisége jelentősen megnő, a klímaberendezés viszont megszűri a szennyeződéseket. Ezáltal tiszta és allergén mentes levegőt áramoltat be a szobákba - természetesen a készülék rendszeres karbantartása mellett.

A készüléknek egyáltalán nincsen égésterméke, tehát biztonságosabb, mint a konvektoros vagy cserépkályhás megoldások. Nem kell tartani semmilyen mérgezéstől vagy káros anyagtól, füsttől, vagy elszíneződő falaktól. További hatalmas előnye, hogy környezetbarát, így globálisan is jó választás a klímával történő fűtés. Nem utolsó sorban olyan technológia, amivel több pénz marad meg a zsebünkben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához