Ezeket látta már?

Aggasztó figyelmeztetést adott ki az MVM - erre figyeljen, ha számlát kap

MVM, adathalászat, számla, csalás

Olyan csalók jelentek meg, akik az MVM nevében próbálják megkárosítani a magyar embereket.

Hallott már az adathalászatról? Netán ismeretségi körében is van már, akit kifosztottak vagy legalábbis megszerezték bankkártyája adatait? Tudja, hogy a csalók célja nem csak az Ön által nekik utalt összeg megszerzése, hanem a számláján lévő összes pénz megkaparintása?

A valótlan számlaértesítő vagy emlékeztető e-mailek gyakran részletekbe menően hasonlítanak a valódiakra, azonban olyan fizetési oldalakra vezethetnek, ahol a csalók meg tudják szerezni ügyfeleink fizetési adatait, amelyekkel később visszaélhetnek.

Az MVM honlapján olvasható tájékoztatás szerint a valótlan számlaértesítő vagy emlékeztető e-mailek kísértetiesen hasonlítanak a valódiakra, de olyan platformokra vezetnek a bennük elhelyezett linkek, ahol a csalók meg tudják szerezni az MVM ügyfeleinek fizetési adatait, amikkel aztán könnyedén vissza tudnak élni.

Az elektronikus levél feladója látszólag az MVM Next online ügyfélszolgálat, de ha jobban megnézzük az email-címet, könnyen leleplezhető a csalási kísérlet. Az MVM online ügyfélszolgálatának helyes email-címe az ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu, azonban (mint azt a 24.hu egyik olvasója jelezte), ilyen az email-címről kapott hamis számlaértesítőt: mvm5374next-online@pettrans.de

Az MVM arra kéri az ügyfeleit, ha arra gyanakszanak, hogy csalóktól, adathalászoktól kapnak levelet, továbbítsák azt az adathalasz@mvm.hu e-mail-címre, és mellékeljék a hamis számlát is - ha kaptak.

Hogyan ismerhetők fel az adathalász-kísérletek általában?

  • A hamis e-mailben szereplő adatok gyakran nem pontosak, kérjük, ellenőrizze, hogy a számla összege megfelel-e a fogyasztása alapján vártnak.
  • A levél helyesírási hibákat tartalmazhat, illetve magyartalan, online programmal fordított (pl. ékezet nélküli) mondatok találhatók benne.
  • A csaló kísérletek kiküldési ideje változó lehet, kérjük, ellenőrizze, hogy a megszokott időszakban érkezett-e a számlaértesítés.
  • Az e-számla-értesítőkben találhat egy direkt fizetési hivatkozást. Kérjük, mielőtt rákattint a bankkártyás fizetés linkjére, a kurzort tartsa a hivatkozás fölé, hogy böngészője megjelenítse a hivatkozás előnézetét, azaz megmutassa, hogy milyen oldalra készül éppen belépni. Az MVM Next valóságos linkjeit az egyes számláknál mutatjuk meg.

Milyen az MVM Nexttől érkező gázszámla?

  • A címzett az e-számlaként küldött gázszámlát minden esetben pdf-mellékletként csatolva kapja meg a számlaértesítő üzenethez.
  • A számlaértesítő üzenet színes, felül az MVM Next aktuális reklámja található.
  • Az értesítő levél feladója az MVM Next online ügyfélszolgálat, de fontosabb ennél a megjelenített cím mögötti, nehezebben hamisítható valós e-mail-cím (amely egyes levelezőrendszerekben a kurzor odaillesztésére jelenik meg). Ez ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu a földgázszámlákon.
  • Mindig nyissa ki a csatolt pdf-et, és ellenőrizze, hogy valóban az Ön nevére, felhasználási helyére, valamint a megfelelő időszakra szól-e a számla.
  • Az MVM Next által küldött számlaértesítőkben a Befizetem bankkártyával felirat, azaz a befizetéshez vezető hivatkozás mellett gázszámlánál mindig https://mvmnext.hu/foldgaz... kezdetű link jelenik meg.

A mellette lévő Tovább a számláimhoz felirat pedig az online ügyfélszolgálatra vezet: https://onlineugyintezes.mvmnext.hu.

Ha szokatlan, gyanús link jelenik meg, ne kattintson rá!

Ha arra gyanakszik, hogy adathalász-támadás célpontjává vált, kérjük, továbbítsa az adathalasz@mvm.hu e-mail-címre az MVM vagy MVM Next nevében érkező gyanús e-mailt az esetleges csatolt számlával együtt. Minden egyes beküldés segíti a hatóságokkal szorosan együttműködő kollégáinkat a csalók lefülelésében, kérjük, ne sajnálja az egy-két percet a továbbításra.

Telefonos adathalászat

Ha az MVM Next vagy más MVM-es vállalat nevében keresik Önt telefonon vagy sms üzenetben, soha ne adjon meg fizetéshez kapcsolódó adatokat pl. bankkártyaadatokat, amellyel adathalász csalók visszaélhetnek.

Abban az esetben, ha ilyen jellegű információkat próbál valaki megszerezni Öntől telefonon, kérjük, jelentse be az adathalasz@mvm.hu e-mail-címen.

Telefonos megkeresés esetén csupán az ügyfélazonosításhoz szükséges adatait kérjük. Amennyiben ezeken túli információkat kér Öntől az MVM nevében valaki, az feltehetően egy adathalász kísérlet.

Ha tartozása áll fenn, vagy adategyeztetésre van szükség, kereshetjük Önt telefonon akkor is, ha Ön előtte nem keresett meg minket, azonban fizetési adatokat ilyenkor sem fogunk kérni.

Kereshetjük továbbá szolgáltatásaink ajánlásával, de ebben az esetben sem kérünk fizetési adatokat.

Ha az MVM nevében gyanús telefonhívást vagy sms-üzenetet kap, írja be az alábbi mezőbe a hívó telefonszámát, a hívás dátumát, és megadjuk, hogy valóban mi kerestük-e.

Az áram- és földgázhálózati ügyintézéssel kapcsolatos telefonszámokat (pl. mérőóracsere, éves leolvasás) nem tartalmazza az ellenőrző rendszer.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MVM
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához