Ezeket látta már?

Így spórolhat a fűtésen: óriási pénzeket takaríthat meg ezzel a tarifával

fútés spórolás áramhasználat H tarifa

Kezdetét vette a H tarifás fűtési idény. Az egész országban elérhető a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig.

Az elmúlt években a háztartásokban az energiával való spórolási szándék kimerült a sokunk által jól ismert mondatokban: „ne égess minden lámpát”, „csukd már be a hűtőt”, „kapcsold ki, ha nem használod”. Az energiaárak drasztikus emelkedésével ezeket az intelmeket nem elég meghallanunk, de be is kell tartanunk, és még többet kell tennünk, hogy gazdaságosan tarthassuk fenn otthonunkat úgy, hogy közben komfortérzetünk is megmaradjon.

Mire jó a hőszivattyú és az azzal igénybe vehető kedvezményes H tarifa?

A 2010 óta elérhető kedvezményes áramdíjszabást azért hozták létre, hogy azzal lehessen működtetni a fűtési idényben a hőszivattyúkat, a klímákat és a megújuló energiaforrásokból kiépített fűtési rendszereket.

A hivatalos meghatározás szerint a 157/2005. (VIII. 15.) kormányrendeletben foglaltak szerint az úgynevezett fűtési idény mindig az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időszak, és sokan még mindig ezekhez a dátumokhoz kötik a fűtési szezon jelképes kezdetét és végét, holott a H tarifa szempontjából a fűtési idény egy hónappal később kezdődik és egy hónappal korábban ér véget.

A H árszabás, vagyis a H tarifa lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológia támogatása. Az egész országban elérhető a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig folyamatosan.

A H tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe. Idetartoznak egyes split klímák is, amelyek fűteni és hűteni egyaránt képesek, illetve legalább 3,4 SCOP-értékkel működnek.

Szezonális lehetőség

Hőszivattyús rendszerrel lehetőség van a megújuló energiaforrásokhoz szánt, kedvezményes H tarifa igénybevételére, amellyel csökkenthetők a fűtési költségek. Az MVM tájékoztatása szerint a H árszabás lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológiák támogatása - ítra meg az Economx.

Mennyibe kerül a bekötése?

Az MVM honlapján az olvasható, hogy a H tarifa bekötéséhez a már meglévő mellé egy külön, kéttarifás mérő kialakítása szükséges. Ezen tudják mérni a kedvezményes, illetve a fűtési időszakon kívüli fogyasztást.

Az igénylés első lépése a lakóhelyünk szerinti áramszolgáltatóval való kapcsolatfelvétel, ők tudnak pontos tájékoztatást adni, hogy milyen dokumentumokat szükséges kitölteni és benyújtani, mert ezek szolgáltatónként eltérőek lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy szükség van egy kitöltött igénybejelentőre, illetve a csatlakoztatni kívánt készülékek adatlapjára.

Második lépés, hogy villanyszerelő szakembert keresünk, aki felülvizsgálja a mérőóra helyét és elvégzi a szükséges munkálatokat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Érkezik a hideg idő, sokan nem kedvelik, pedig ilyen pozitív hatásai is vannak

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fűtés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához