Ezeket látta már?

Gázszámla: ha diktál, fontos, hogy a súlyozási kulcsot egyeztesse a szolgáltatóval!

rezsi, gázszámla, villanyszámla

Mi az a korrekciós tényező, és miért nagyon fontos, hogy a szolgáltatóval egyeztesse a súlyozási kulcsot?

2022. augusztus 1. óta évi 1729 km3 gázt kap rezsicsökkentett áron egy háztartás. Az azonban eltérő lehet, hogy hogyan számolja az MVM az aktuális számlát, ugyanis egy jelleggörbe szerint számláz a szolgáltató, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy nyáron kevesebb, télen nagyobb mennyiségben fogyaszthatunk a rezsicsökkentett gázból.

Átalánydíjas elszámolás

Ha átalányt fizetünk, akkor 12 hónapra elosztva fizetjük meg a szolgáltató által az előző év alapján megállapított fogyasztást: minden hónapban ugyanazt az összeget kapjuk, és majd az éves elszámolásnál derül ki, hogy kell-e ráfizetnünk, vagy visszakapunk valamennyit az addig befizetett összegből. Az átalány összegét bármikor emelhetjük, vagy csökkenthetjük év közben.

De, ha idő közben nem változtak a fogyasztási szokásaink, nem érdemes csökkenteni az átalányt, mert legkésőbb az éves leolvasáskor úgyis a valós fogyasztás alapján kell fizetnünk, így ha alacsony az átalány összege, mi pedig sokat fogyasztunk, az elszámolásnál egyszerre, nagy összegben kaphatjuk meg a kompenzációs számlát.

Átalány esetében az egy napra jutó kedvezményes mennyiség fűtőértéktől függően 4,5–5 köbméter. Ha a várható éves fogyasztásunk alapján beállított mennyiség meghaladja az éves kedvezményes mennyiséget, akkor a havi számla a rezsicsökkentett és piaci árat is tartalmazza.

Diktálós elszámolás

A bonyolultabb egyértelműen a diktálás. A diktálásos módszernél 3 kategória van, amit a felhasználás módja határoz meg, ez a súlyozási kulcs:

  • (A) vegyes felhasználás: fűtésre, vízmelegítésre és főzésre használjuk a gázt
  • (B) csak fűtésre használjuk a gázt
  • (C) csak főzésre és vízmelegítésre használjuk a gázt - ez a legkiegyensúlyozottabb, hiszen a főzés és a vízmelegítés is rendszerint egyenletes egész évben

Éppen ezért fontos, hogy leellenőrizzük, milyen kategóriában vagyunk a szolgáltatónál, és ha nem fedi a valóságot, akkor módosítani kell a szolgáltatónál. Ezt az MVM online felületén vagy telefonon érdeklődve tehetjük meg.

Egy dolog még befolyásolhatja az adott hónapra igénybe vehető köbméterben számított kedvezményes mennyiséget: ez a korrekciós tényező. A gázmérőn az úgynevezett üzemi állapotú gázmennyiség olvasható le, amelyet át kell számítani gáztechnikai normálállapotra, mert a gáz térfogata változik a hőmérséklettel és a légköri nyomással. Ezt az átszámítást a szolgáltató végezi el a korrekciós tényező alkalmazásával, amelynek értéke megtalálható a számlán.

Az alábbi táblázatokból, amelyeket az MVM oldalán is megtalál jól érzékelhető, miért nem mindegy, hogy csak fűtésre, vagy vegyes felhasználásra van bejelentve az MVM-nél:

Gázszámla Vegyes profilú jelleggörbe Forrás: MVMNEXT
Gázszámla Csak fűtési profilú jelleggörbe Forrás: MVMNEXT

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MVMNEXT
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához