Ezeket látta már?

Ezekből a gyógyszerekből van hiány most a magyar patikákban

gyógyszer hiány patika gyógyszertár

A jelenleg elérhetetlen tételek között több olyan is akad, amiből csak jövőre vagy még később várható készlet.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) folyamatosan frissülő listája szerint szeptemberben a megnövekedett igények miatt két olyan népszerű forróitalpor volt, ami a patikákban hiánycikké vált, azóta azonban a helyzet megoldódott. Tavaly ilyenkor a citromízű Coldrexből, a NeoCitranból, a Wick Vaporubból, a Nasivin Kidsből, a narancs-méz ízesítésű Loliseptből, az Algoflex Babyből és az Aktil Duoból fogytak ki a készletek.

2023-ban egyelőre nincs rendkívüli állapot a gyógyszertárakban, amit alátámaszt a tény, hogy a gyógyszerhatóság termékhiány listáján 1576 tétel található, melynek csupán kicsivel több mint 20%-a vált idén elérhetetlenné.

A jelenleg elérhetetlen tételek között több olyan is akad, amiből csak jövőre vagy későbbre várható készlet. Ennek oka egyebek mellett az alapanyaghiány, gyártási, szállítási és raktározási gondok, adminisztratív problémák, piaci megfontolás és a megnövekedett kereslet.

Ezek a gyógyszerek várják továbbra is az utánpótlást

Néhány esetben előfordul, hogy a hiány tervezett végeként megadott dátum már elmúlt, a termék azonban még mindig hiánycikként szerepel a listán. Ilyen például az

Mielőtt ellátogatna az önhöz legközelebbi patikába, hogy feltöltse a gyógyszeres fiókját, nézze meg a gyógyszerhatóság honlapján, hogy a megvásárolni kívánt készítmény készleten van-e? Itt tájékozódhatunk emellett a hiány időtartamáról és akár az ajánlott helyettesítő termékekről is.

Előfordulhat, hogy olyan gyógyszert ír fel az orvos, amely hiánycikk, vagy a recept kiváltásáig azzá válik: ebben az esetben többféle megoldás létezik. Azoknak a betegeknek, akiknek még van az adott gyógyszerből otthon, és az általuk szedett készítményből csak rövid ideig tart majd a hiány, azt szokták tanácsolni, hogy várjanak. Ilyenkor pár napon vagy héten belül is megérkezhet a megszokott készítmény.

Ennyien fordultak orvoshoz az őszi szünet előtt

Az NNGYK légúti figyelőszolgálatainak adatai szerint az őszi szünet előtti héten, 2023. október 23. és 29. között az országban 13 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 169 300 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. A 43. héten a sentinel orvosok által beküldött 181 minta közül 49 betegnél (27%) a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A sentinel kórházak által beküldött 18 minta közül tizenhárom betegnél (72%) SARS-CoV-2 vírust mutattak ki - írta meg elemzésében a Pénzcentrum.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ennyi idő kell ahhoz, hogy a szervezete rendesen kiheverjen egy antibiotikumkúrát

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához