Ezeket látta már?

Gyógyszertárbezárási hullám fenyeget - nincsenek könnyű helyzetben a hazai patikák

gyógyszertárbezárás, gyógyszerellátás, gyógyszertár, patika, Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum

Munkaerőhiány, a kistelepülési gyógyszerellátás rohamos romlása, a rezsiköltségek sokkszerű emelkedése - mindez egyszerre ront a patikák helyzetén is.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége és a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége idén nyáron újraalapította a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórumot, hogy együtt küzdjenek meg a problémákkal. A testület részletes helyzetjelentést küldött a VG megkeresésére.

A Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum alapját a 2011 és 2014 között azonos néven működő platform alkotja, amely szorosan együttműködött az egészségügyi kormányzattal a gyógyszerellátás kereteinek átalakítása során.

A fórum kiemelten fontosnak tartja a gyógyszerellátási szereplők gazdasági fenntarthatóságát, mely évről évre egyre nehezebb, pedig a megfelelő, a betegek által is elvárt szakmai munka alapfeltétele, hogy a gyógyszertárak biztos alapokon működjenek.

Így érinti a szakemberhiány a gyógyszertárakat

A fórum értékelése szerint az elmúlt tíz évben a gazdasági és a jogszabályi környezet romlása miatt a patikák száma folyamatosan csökkent, különösen a vidéki kistelepüléseken. A gyógyszerellátás számos megoldatlan problémája, mint például

  • a támogatott gyógyszerek árrése,
  • a magisztrális díj kérdése
  • és az ügyeleti rendszer szabályozatlansága miatt

a patikák eredménytermelő képessége folyamatosan csökken. Ezzel szemben a kiadások mértéke egyre csak emelkedik.

Gyógyszertárbezárásokra számíthatunk

Jelenleg 2283 közforgalmú gyógyszertár és 626 fiókpatika működik országszerte, a számuk azonban az elmúlt 10-12 évben folyamatosan csökkent, így most mintegy 200-zal van kevesebb patika, mint 2010-ben. Főleg kisebb településeken húzták le a rolót patikák, míg az újonnan nyíló gyógyszertárakat jellemzően a nagyobb városokban létesítik.

Sorra zárnak be az ilyen patikák - sok település maradhat ellátás nélkül >>

A tavaly indított Magyar falu program céljával, a kistelepülések gyógyszerellátásának erősítésével természetesen egyetért a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum, de szerintük a kezdeményezés nem nyújt megfelelő megoldást a problémára.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Világgazdaság
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához