Ezeket látta már?

Ha ilyen étrend-kiegészítőt vett, ne vegye be!

étrend-kiegészítő, tabletta, nébih, termékvisszahívás

A Nébih egy férfiaknak szánt veszélyes étrend-kiegészítőt hívott vissza. Az sem volt hétköznapi, ahogyan a hatóság a termékhez jutott.

A Perfect Play Kft. által üzemeltetett webáruházban végzett hatósági mintavételt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Bár a próbavásárlás eredeti tárgya egy másik termék volt, végül a webáruház által ajándékba küldött étrend-kiegészítővel szemben kellett haladéktalanul eljárniuk a szakembereknek. A GentleManus férfiaknak szánt étrend-kiegészítő ugyanis tiltott módon gyógyszerhatóanyagot tartalmazott, ráadásul hamisítványnak is minősül. - olvasható a Nébih honlapján.

Merevedési zavarokra alkalmazzák

A Nébih próbavásárlása során a rendelt termék mellé ajándékot is csomagolt a kereskedő. A grátisz étrend-kiegészítőről azonban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálata megállapította, hogy Szildenafil gyógyszerhatóanyagot tartalmaz és a mért 58,34 mg/kapszula mennyiség már terápiás dózisnak számít.

Gyógyszerhatóanyagot élelmiszerekben (aminek az étrend-kiegészítők is minősülnek) tilos felhasználni, az kizárólag az engedélyezett, felügyelt módon előállított gyógyszereknél engedhető meg. A Szildenafil hatóanyag – a foszfodiészteráz-5 enzim (PDE-5) gátló hatása révén – a merevedési zavarok terápiájában alkalmazott vegyület. Az ilyen készítmények hatóanyagtartalma 25–100 mg között mozog, kiadásuk Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

Még hamisítványnak is minősült

A tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalom mellett a termék hamisítványnak is minősül. A csomagoláson található információk szerint ugyanis a GentleManus étrend-kiegészítő kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz.

Döbbenetes, mennyi lejárt élelmiszert találtak az ellenőrök a boltokban

A termék fogyasztása a vásárlók számára komoly egészségkárosodási kockázatot jelent, ezért a Nébih azonnali hatállyal elrendelte minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül a forgalomból való kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását. Az étrend-kiegészítő forgalmazója a jelölése szerint a szlovák PEROME s.r.o, és Kínából származik. A hatóság megtiltotta a GentleManus megnevezésű termék további behozatalát és a RASFF rendszeren keresztül a szlovák hatóságot is értesíti az esetről.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Nébih
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához