Ezeket látta már?

Havanna-szindróma: még mindig rejtély mi okozhatta a tüneteket

havanna-szindróma, amerika, diplomácia

A forradalom alatt Fidel Castro és Ernesto "Che" Guevara a kubai erdőkben tevékenykedett. Az amerikai diplomatákon először Kubában észlelték a Havanna-szindrómát.

Egy tudományos közlemény szerint nem találtak agyi elváltozást vagy károsodást egy átfogó tudományos vizsgálatban az úgynevezett Havanna-szindrómában szenvedő, külszolgálatban dolgozó amerikai diplomáciai alkalmazottaknál.

Az Amerikai Orvostudományi Társaság folyóirata közölte a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 5 éves vizsgálatsorozatának főbb megállapításait, mely szerint az egészségügyi problémákkal küzdő kormányzati alkalmazottak részletes MRI-vizsgálatai nem mutattak eltérést az agyi funkciókat tekintve az egészséges munkatársakhoz képest. A kutatás nem adott magyarázatot az először 2016-ban Kubában felmerült egészségügyi problémákra, mint például fejfájásra, alvászavarokra és egyensúlyi problémákra.

Leighton Chan, az NIH rehabilitációs egészségügyi igazgatója, kiemelte, hogy bár az érintettek valós tünetekkel küzdöttek, és komoly nehézségekkel szembesültek, kezelésük rendkívül bonyolult volt.

Louis French, a Walter Reed Katonai Egészségügyi Központ neuropszichológusa, bár egyelőre nincs magyarázat az egészségügyi problémákra, örvendetesnek nevezte, hogy hosszú távú szervi elváltozást nem állapítottak meg.

Az amerikai diplomáciai képviseletekről több száz amerikai alkalmazott jelzett egészségügyi problémákat a világ számos országában. Bár több mint 1500 esetet vizsgáltak meg 96 országban, néhány esetben kizárták a Havanna-szindrómát. Az amerikai külügyminisztérium "rendellenes egészségi jelenségként" hivatkozik az esetekre.

Korábban felmerült a gyanú, hogy a problémák sugárzó anyag behatásából adódnak az Egyesült Államok ellenfelei részéről, de ezt az amerikai hírszerzés vizsgálata kizárta.

Joe Biden elnöksége kezdetén, 2021-ben aláírták a Helping American Victims Afflicted by Neurological Attacks (HAVANA) Act nevű törvényt, amely pénzügyi kártérítést biztosított az érintett diplomáciai alkalmazottaknak, összegeik 100 és 200 ezer dollár között mozogtak.

A mikrohullámú sugarak okozzák?

Hivatalosan még senki sem erősítette meg ezt, és az eddigiek szerint a Havanna-szindrómának nevezett jelenségre sem található egyértelmű magyarázat. Az elméletek azonban számos lehetőséget felvetnek: kezdetben az érintett orvosok mérgezésre gyanakodtak, azonban nem találtak erre utaló nyomokat a betegek szervezetében. Más elméletek szerint célzott rádiófrekvenciás hullámokkal károsították a betegek idegpályáit, ami hosszú távú mellékhatásokat is eredményezhet. Egyesek úgy vélik, hogy a túlzott stressz és nyomás fizikai tüneteket idézhet elő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt a hangot hallották a Havanna-szindrómás tisztviselők - videó

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Havanna-szindróma

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához