Ezeket látta már?

Ennyit faragott le saját fizetéséből egy háziorvos, hogy megemelhesse a kollégái bérét

háziorvos sszisztens bérek

A saját fizetését csökkentette egy budapesti háziorvos azért, hogy megemelhesse az asszisztensei bérét. Nem jókedvében döntött így.

Állami forrás híján saját fizetésének egy részéről lemondva emelte meg két asszisztense bérét egy zuglói háziorvos.

Az RTL Híradó riportjában megszólaló Keczéry Attila azt mondta, azért döntött a szokatlan megoldás mellett, mert félő volt, hogy munkatársai felmondanak, miután világossá vált, hogy a háziorvosi asszisztensekre nem vonatkozik a 18 százalékos béremelés, amelyet júliustól kapnak az egészségügyi szakdolgozók. A szakdolgozói kamara információi szerint 9 és fél ezer ember járt hasonlóképpen.

Keczéry Attila Zuglóban dolgozik házorvosként. Kollégáival naponta mintegy 100 embert látnak el. Az orvos a Facebookon osztotta meg a döntését: mivel a munkatársai bérét nem emelték meg, ezért a saját fizetése rovására megteszi azt, esélyes volt ugyanis, hogy enélkül az emelés nélkül asszisztensei felmondanak.

"A könyvelőm kicsit értetlenkedve nézett rám közben, de kigazdálkodtam, hogy megkapják. Nálam két asszisztens dolgozik, s az emelést csak úgy tudták megkapni, hogy én egy kicsit csökkentettem a béremet" – árulta el, hozzátéve: a rendelőnek járó pénz évek óta stagnál.

Merthogy – mint mondja – a rendelőjüknek járó pénz évek óta nem változik.

"A bértámogatási rendszer, ami eddig fixen jött, innen hiányzik most ez a plusz 18 százalék, viszont a praxisfinanszírozási rész évek óta változatlan. Semmit sem követ, se inflációt se rezsiemelkedést" – magyarázta.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint körülbelül kilencezren lehetnek hasonló helyzetben

Ennyien nem tartoznak ugyanis az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá. A kamara már májusban, majd a hét elején ismét jelezte az államtitkárságnak a fenti problémát, végül az RTL Híradó azt a választ kapta a Belügyminisztériumtól, hogy a kormány úgy döntött, a praxisok megkapják a dolgozók fizetésemeléséhez szükséges összeget, illetve visszamenőlegesen praxistámogatásra is jogosultak lesznek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egészségügy fejlesztése: digitális kórházi karszalag és online időpontfoglalás az állami szakrendelésekre

Forrás: RTL Híradó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához