Ezeket látta már?

Terjed a lepkehimlő az óvodások körében: ez a legjellegzetesebb tünete

hírek lepkehimlő gyerekbetegség vírusfertőzés

Egyre több óvodáskorú gyermek kapja el a vírusos megbetegedést.

A lepkehimlő gyakori vírusfertőzés az óvodások körében, és általában nem jár súlyos tünetekkel – írta meg az Infostart az InfoRádióban elhangzottak alapján, ahol Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke nyilatkozott.

"A betegség legjellegzetesebb tünete a kiütés, ami elsősorban a két orcán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik, innen is kapta az elnevezését, hiszen a pirosodás egy pillangót formál. A szakértő hozzátette, miután a szél is kifújhatja a gyermek arcát, de mástól is kipirulhat, ezért ha a bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket talpasztalunk testszerte, akár a végtagokon – amelyek általában alig viszketnek –, jó eséllyel lepkehimlős a gyermek" – mondta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Előfordul, hogy csalánkiütésnek nézik a lepkehimlőt, de ez erőteljesen viszket, míg a lepkehimlőnek általában kevés tünete van. A kiütések megjelenése előtt néhány nappal hőemelkedés jelentkezhet enyhe vírusos panaszokkal, de ezek nagyon gyakran elkerülik a figyelmet.

Fontos tudni, hogy a betegség a tünetek jelentkezése előtt fertőz, ezért történhet meg az, hogy sorban jelentkezik egy-egy óvodás csoport tagjain, ha egyikük már elkapta. Viszont a lepkehimlőt csak egyszer szokták elkapni a gyerekek.

A megjelenő kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak. A betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka, de várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket – tanácsolta Havasi Katalin.

A lakosságnak több mint fele már kisgyerekkorban átesik ezen a fertőzésen. A lepkehimlő általában gyógyszerelés nélkül elmúlik, de ha egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor mindenképpen forduljanak orvoshoz – ajánlotta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A lepkehimlő tünetei

A legtöbb esetben a lepkehimlő tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlik. A tünetek megjelenése és lefolyása nagyban függ a beteg életkorától. A fertőzés lappangási ideje 4-20 napig terjedhet.

Tünetek gyermekkorban:

  • láz,
  • hányinger,
  • fejfájás,
  • orrfolyás,
  • arculcsapásra emlékeztető vörösség a két arcfélen,
  • csipkeszerű kiütés, mely a törzs felől terjed a végtagok felé,
  • sápadtság (vérszegénység jeleként).

A lepkehimlő tünetei felnőttkorban:

  • napokig vagy hetekig tartó ízületi fájdalom, mely a nagy ízületeket érinti;
  • NEM jellemző az arculcsapásra emlékeztető vörösség.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mennyire veszélyes az ötödik betegség és mik a tünetei?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vírusfertőzés

Forrás: Infostart
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához