Ezeket látta már?

Biztatóbb a helyzet a műtéti várólistáknál, de ezeken a területeken még gond van

hírek műtéti várólista kórházi ellátás egészségügyi béremelés

A legfrissebb adatok már javulást jeleznek, de három területen még kritikus a várólisták helyzete.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Velkey György, az ápolók béremelésének fontosságát hangsúlyozta a szervezet keddi konferenciáján. Az elnök a várólisták alakulásáról is beszélt az InfoRádióban.

A magyar egészségügy nagy változáson megy keresztül

"A várólista nagyon fontos kérdés. Azt kell, hogy mondjam, hogy most jó híreket hallottunk és javuló görbéket láttunk ezzel kapcsolatban, láttuk azt, hogy a covid után nagyon megnyúlt várólistákkal kapcsolatban a legfrissebb adatok már javulásokról tudnak képet mutatni" – mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Ahol még mindig hosszú a várólista

Három olyan lista van, amely országos szinten még mindig hosszúnak mondható:

  • a bonyolultabb, nagyobb gerincsebészeti műtétek;
  • a térd- és a csípőprotézis-operációk;
  • a többi beavatkozás esetén néhol helyi probléma van.

Azonban az országos trendek még ezen a három területen is javultak.

"Ez nem azt jelenti, hogy mindenhol a betegek számára kedvező a kép, ugyanis vannak megyék, illetve intézetek, ahol hosszúak a listák, ezeken a helyeken külön revíziót csinálnak, illetve átirányítják más megyékbe a betegeket" – tette hozzá a szakember.

A betegek az előjegyzést a várólistákkal sokszor összekeverik

Az előjegyzés a betegeknek a különböző szakrendelésekre vagy akár kórházi rendfekvésekre szóló előjegyzett időponthoz való igazodást jelenti. Ez is sok tényezőtől függ, elsősorban az orvos, illetve az asszisztens hiány, illetve a finanszírozási keretek tudnak ennek gátat szabni.

Nővérhiánnyal is szembe kell nézni

Friss hír, hogy nővérhiány miatt nem tudják ellátni az infarktusos betegeket az Uzsoki Kórházban.

"Nyilván egy kórháznak a pillanatnyi saját problémájáról nehéz beszélni. Biztos vagyok benne, hogy az Uzsoki Kórház, ahol remek menedzsment van, meg fogja tudni valamilyen módon átcsoportosítással vagy nővérfelvétellel ezt a helyzetet oldani, de ennél az általános kérdés, azt gondolom, hogy rendszerszinten fontosabb, az ápoló kérdés az egészségügynek talán a legfontosabb kérdése" – mondta Velkey György.

Mi a helyzet az ápolói béremeléssel?

Sok előadást hallhattunk arról, hogy az ápolói béremelés jelentős mértékű lesz. Hogy hogyan és milyen mértékben fogják az egyes kórházakban az ápolók ezt megkapni, kialakulóban van. 18-20 százalék körüli átlagértékről van szó, de egy teljesen új bértábla szerint kapják majd meg a pénzt az ápolók.

Velkey György szerint végleges megoldást a béremelés sem ad, de segít az egészségügy helyzetén. Nagyon fontos lenne az ápolás társadalmi elismertségének, presztízsének a javítása is, mert különben állandóan ilyen helyi munkaerő hiányról, és ezzel kapcsolatos ellátási zavarokkal kell szembenéznünk.

A béremelés részletei

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség konferenciáján tartott előadásában beszélt a március 1-jétől esedékes ápolói béremelés részleteiről. A szakember elmondta, hogy a tavaly év végi konszolidáció idén márciusban folytatódik, vagyis a kórházak hamarosan hozzájutnak a plusz forrásokhoz.

Ezen a téren intenzív egyeztetéseket folytatnak a Pénzügyminisztériummal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki ilyen méretű adósság az állami kórházak esetében. Az adósság felhalmozódásának több oka van. Ezek között említette, hogy kétszer annyit költenek a kórházak gyógyszerekre, mint 2019-ben. Ennek részben az az oka, hogy az egyedi méltányosság keretében befogadott onkológiai és onkohematológiai készítmények finanszírozása plusz 47 milliárd forintot költöttek – írta a Portfolio.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A Mesterséges Intelligencia is segíti az orvosok munkáját

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségügy hírek

Forrás: Infostart
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához