Ezeket lehet innentől tejnek nevezni
Szigorúbb előírások lépnek életbe.
Az agrárminiszter rendelete alapján szigorúbb szabályok lépnek életbe a tejtermékek elnevezésére vonatkozóan. A cél, hogy a fogyasztók számára egyértelmű legyen, milyen jellegű és minőségű terméket vásárolnak.
Az élelmiszerkönyv módosítása komoly változásokat hoz a tejtermékek piacán, hiszen a cél az, hogy a vásárlók pontosan tudják, mit kapnak a pénzükért. Az agrárminiszter rendelete szerint a tejtermékek elnevezéseinek egyértelművé tétele a fő szempont, különösen az ízesített tejkészítmények esetében. Az új szabályok szerint az összetevőként hozzáadott vizet tartalmazó ízesített tejkészítmények termékmegnevezésében nem lehet a fogyasztót megtévesztő módon a „tej” kifejezést használni.
A rendelet külön figyelmet fordít arra, hogy nem tehéntejből gyártott termékek esetén a megnevezésben utalni kell a felhasznált tejféleségre. Például, ha kecsketejből készült ízesített tejkészítményről van szó, akkor ezt a megnevezésben is jelezni kell. A „kecskesajt” megnevezés csak azokra a sajtokra vonatkozhat, amelyek előállításához kizárólag kecsketejet használtak fel. Ha többféle tejet kevernek, az elnevezésben az az állat szerepelhet, amelynek a teje legalább 70 százalékos arányban van benne a termékben, például „juhgomolya kevert tejből”.
Az ízesített készítmények megnevezésében szintén fontos, hogy utaljanak az ízesítőanyagként használt élelmiszer nevére. Például „Málnás joghurt” esetében a málna jelenléte egyértelműen jelzett. Ha azonban kizárólag természetes vagy nem természetes aromával ízesítik, a megnevezésben csak az „… ízű” kifejezés használható, mint például „őszibarackízű aludttej”. A tejföl, túró és túrósajt esetében élelmiszer-adalékanyag, valamint a kakaós és karamellás tej előállítása során színezék hozzáadása nem megengedett.
A „félzsíros” tej megnevezés is pontosítást nyert, hiszen a 2,8 százalék zsírtartalmú tej nevezhető így. A laktózmentes tejtermékek esetében a maradék laktóztartalmat is feltüntetni kell a termék jelölésén, például „laktóztartalom < 0,1 g/100 g”.
Az új szabályok péntektől hatályosak, de az ezeknek meg nem felelő termékeket még egy évig szabad forgalomba hozni, és a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban tartani.
A változások komoly hatással lehetnek a tejtermékek piacára, hiszen a gyártóknak alkalmazkodniuk kell az új szabályokhoz, hogy termékeik továbbra is forgalmazhatók legyenek. Az elkövetkező időszakban a vásárlók számára is fontos lesz, hogy figyelmesen olvassák a termékek címkéit, és tisztában legyenek az új elnevezési szabályokkal.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!