Ezeket látta már?

Indokolt lehet betárazni ebből a termékből

cukor, cukorhiány, Magyarország, rezsi

A szűkös gázkészletek és az energiaválság elmélyítheti a cukorhiányt.

Németországban megpróbálják mérsékelni a cukorhiányt. 20 német gyár növekvő energiaárak, és a szűkös gázkészletek miatt már szeptember első felében elkezdi a cukorgyártást. A változtatásra azért van szükség, mert a cukorrépa feldolgozásához sok hőre-és energiára van szükség. Mivel ősszel még magasabb a nappali hőmérséklet, ezért a cukorgyártáshoz kevesebb gázra lehet szükség. A korábbi gyártás pedig mérsékelheti az európai cukorhiányt - írja a Haszon.

Nem elég a cukor Magyarországon

A hazai cukortermelés már nem fedezi a fogyasztást. Ennek több oka is van. Az elmúlt években alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ezért a termelők egyre kisebb területen termesztettek cukorrépát. 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek Magyarországon cukorrépát, ehhez képest tavaly már csak 10 500 hektáron, jelenleg pedig 8600 hektáron. A helyzetet csak tovább rontotta az aszály, így az idei termés várhatóan nem lesz túl jó. Ha pedig kevesebb a cukorrépa, akkor feltehetően a cukor bolti ára tovább emelkedhet, már ha megszüntetik az ársapkát.

Nem megoldás az import sem

Magyarország évi cukorszükséglete 300 ezer tonna. Ehhez képest a hazai termelés tavaly csak 80 ezer tonna volt, amely idén még kevesebb lehet. Ráadásul egész Európában hiány van cukorból, sőt a kontinensen kívül is csökken a kínálat. Közben emelkednek a szállítási költségek, és az ellátási láncok is szakadoznak. A kilós kristálycukor hatósági ára sem tesz jót a importnak. Ezek miatt egyelőre a szakértők sem tudják, mikor lehet jobb a helyzet, és mikor mérséklődhet a cukorhiány.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: haszon
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához