Ezeket látta már?

Kész öncsonkítás: ugye ön sem petárdázik szilveszter éjjel?

petárda, sürgősségi, szilveszter, röntgenkép, mentők

Leszakadt ujjak, szétroncsolódott kézfejek: sokkoló röntgenfelvételekkel próbálja eltántorítani az embereket a petárdavásárlástól az Országos Mentőszolgálat.

Rosszul elsült petárdák

A mentők közössgi oldalán közzétettek egy elrettentő montázst: az összeállításban kilenc rémisztő röntgenképet láthatunk petárdarobbanásban megsebesült kézfejekről, leszakadt ujjakról, szétroncsolódott végtagokról. A mentők ezzel a sokkoló bejegyzéssel próbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy:

Ne vásároljanak és használjanak petárdákat a közelgő szilveszter alkalmával

A pirotechnikai eszköz nemcsak, hogy balesetveszélyes, de használata illegális is hazánkban. A megvásárlása is tilos, birtoklása pedig szabálysértésnek minősül és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Segíten a rettegő kisállatoknak

Az állatvédők minden évben kiemelten felhívják a figyelmet, hogy a tűzijáték-hanghatások milyen súlyos következménnyel járhatnak, mégis rendre sok százra tehető azoknak az elkallódó állatok száma, akik a hatalmas fény- és hanghatások miatt szaladnak világgá. Az elkóborolt kutyák obb esetben menhelyere kerülnek, rosszabb esetben a helyi sintértelepre, vagy az autók kerekei alá.

Minden állatbarátnak javasoljuk, hogy ha talál egy megriadt állatot, akkor ha teheti, helyezze otthonában biztonságban. Esélyes, hogy néhány óra múlva előkerül a gazdi is. Egymást segíthetjük azzal, ha felkészítjük otthonunkat egy esetleges bajba került állatka átmeneti befogadására.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához