Ezeket látta már?

Így óvhatja meg a hallását szilveszterkor az audiológus szakember szerint

zaj hallás károsodás szilveszter

A tűzijátékok, petárdák vagy egy hangos, zenés szórakozóhelyen áttáncolt éjszaka is maradandó károsodást okozhatnak hallásunkban.

Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyekkel megvédhetjük fülünket az ártalmas decibelektől, és mégis jól érezhetjük magunkat– ebben segít dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere.

A tűzijáték és petárda is okozhat halláskárosodást

- A tartós, 85 dB feletti hangerő maradandó halláskárosodást okozhat, ám sajnos ettől jóval nagyobb zajterhelés is érheti a fülünket egy hangos szórakozóhelyen, koncerten vagy egy tűzijáték show során – hívja fel a figyelmet dr. Kiss Sándor. Ez utóbbi zajhatása meghaladhatja a 140 decibelt is.

Megdöbbentő ugyanakkor, de bizony már egy 125 dB feletti, csak néhány másodpercig tartó intenzív zajhatás (pl. egy petárda robbanása) miatt is azonnali, maradandó hallásromlás jöhet létre. Ez az úgynevezett dörej ártalom.

- Ha a petárda a közelünkben robban fel, a dobhártyán szakadások, a középfülben bevérzés jöhet létre, de a szőrsejtek is károsodhatnak. A dörej ártalom akut szakorvosi ellátást igénylő sérülés, amire fülfájdalom, egyensúlyzavar, hányinger vagy a hallójáratból szivárgó véres váladék hívhatja fel a figyelmet – ismerteti Kiss doktor úr.

Szilveszterkor is óvjuk hallásunkat!

- A zajos szórakozóhelyek már önmagukban is ártalmasak lehetnek, hiszen a zárt helyek felerősítik a zenét, de tovább súlyosbítja a helyzetet, ha a házibuliban vagy klubokban a hangszórók mellett táncolunk, és mindemellett nagy mennyiségű alkohollal is búcsúztatjuk az óévet. Ez utóbbi érszűkítő hatása miatt fülünk keringésére is rossz hatással lehet – magyarázza a doktor úr, aki a hallás megóvása érdekében az alábbiakat javasolja:

  • Annak érdekében, hogy megóvja fülét a zaj okozta halláskárosodástól, használjon zajszűrő füldugót!
  • Minél közelebb van a hangos zaj forrásához, annál nagyobb a maradandó halláskárosodás kockázata. Ügyeljen arra, hogy ne álljon, vagy táncoljon közvetlenül hangszórók vagy erősítők előtt, illetve azok közelében!
  • Ha azt tervezi, hogy nagyon hangos helyen tölti az év utolsó napját, tartson rendszeres szüneteket, keressen egy csendesebb, nyugodtabb helyet! Sok szórakozóhelyen vannak ún. pihenőzónák, ahol távol lehet a fülsüketítő zajoktól.
  • Ha olyan hallókészüléket visel, ami rendelkezik zajcsökkentési programbeállítással, akkor állítsa be az eszközt! Ha a készüléknek nincs ilyen funkciója, viseljen zajcsökkentő fülvédőt!
  • Ha szabadtéri programon vesz részt, védje magát a hidegtől! A hidegben való tartózkodás fogékonyabbá teheti a vírusfertőzésekre, amelyek a fülfertőzés esélyét is növelhetik.
  • Szilveszterkor is törekedjen a mértékletes alkoholfogyasztásra!

- Ha bármilyen hangos esemény után halláskárosodást, fülzúgást, fülcsengést, a fül fájdalmát tapasztalja; szédül, esetleg egyensúlyzavara alakul ki, forduljon fül-orr-gégészhez! – tanácsolja dr. Kiss Sándor. A szakember a kivizsgálást követően megakadályozza hallásképesség további romlását, illetve célzott kezeléssel segít a hallás lehető legmagasabb szintű visszaállításában.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi miatt zúg, cseng a fül? A fül-orr-gégész válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fülzúgás

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához