Ezeket látta már?

Nem megfelelő kórházi ellátás, orvos és nővérhiány: mi vár a kórházakra idén?

kórház, orvoshiány, nővér, béremelés, hálapénz, Velkey György

Javul-e a helyzet az évközi béremelésektől? Hogyan változnak a kórházi adósságok?

A szakértő szerint bármilyen összehasonlításban a fejlett kultúrországokhoz viszonyítva Magyarország kevés pénzt fordít az egészségügyre a rendszerváltás óta.

"Nem olyan szinten finanszírozza az ellátást az állam sem most, sem korábban soha, mint amilyen minőségű és mennyiségű egészségügyi ellátásra szükségük van a magyar embereknek. Sajnos abból a pénzből, amiből gazdálkodni tudunk – és itt jön a menedzserdilemma –, a kórházigazgató csak úgy tud nulla adósságot elérni, hogy a minőséget és a mennyiséget lecsökkenti" – magyarázta Velkey György a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A teljesítményelem a bérekben nem jelenik meg, a motivációhiány pedig nagy probléma

"Érthető, hogy a Magyar Orvosi Kamara ragaszkodott a leírt és megígért változtatásokhoz, de ez káros is volt, mert a motivációs elemet kiemelte a rendszerből. A tavalyi béremelési lépcsővel az orvosbérek emelkedtek, a nővérbérek emelkedése háttérbe szorult és késett fél évet, ez a kórházi belső világot, a munkatársak közötti hangulatot jelentősen lerontotta" – mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ezt oldja meg várhatóan a szakdolgozók béremelésének második üteme márciusban.

Hiányzik a hálapénz elmélet?

"De az, ahogy megszüntettük a mostani béremeléssel, az új jogszabályokkal, annál jobban is meg lehetett volna szüntetni, hiszen a teljesítményelem a bérekben nem jelenik meg. Voltak olyan elképzelések, amelyekben ez is szerepelt, de sajnos nem ezt fogadták el. Ebben a Magyar Kórházszövetségnek más volt a véleménye, mint ami a végén a megoldás lett" – részletezte Velkey György.

Nem is nyugodtak bele, "nem is szabad", mert a motivációhiány baj, és az jött létre most az egyén szintjén. Szerinte ezt még "reparálni kell".

Ezen azonban "túl vagyunk", fél évvel később megtörtént a béremelés "akkor megígért üteme", márciusban pedig megtörténik a második ütem, "remélem, elfelejtjük ezt a baklövést".

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Orvosbérek: óriási a különbség az európai országokon belül

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségügy

Forrás: inforadio
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához