Ezeket látta már?

Leáll az ellátás ezekben a kórházakban - itt a lista, hogy hol

kórházi ellátás leáll hol lista

Van, ahol legalább egy évig nem lesz szakrendelés. Egyes esetkben akár 60 kilométert is kell utazni az ellátásért.

Csaknem 30 új kijelölő határozatot tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) február 21-én. Ezekből van, amelyek visszavont határozatok, de többségük leálló, szünetelő ellátásokról szólnak – írta meg a hvg. Az ellátások szüneteltetését kivétel nélkül a humánerőforrás hiányával indokolták.

Erre kell felkészülni a betegeknek

  • MEDI-AMB Nonprofit Kft. Ibrányi székhelyű ellátó: személyi feltételek átmeneti hiánya miatt szüneteltetik egészen visszavonásig az urológia járóbeteg-szakellátást.
  • Kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórház: a pszichiátriai szakrendelésén a pszichiátriai gondozói ellátás tekintetében, heti 25 szakorvosi órából 12 közfinanszírozott szakorvosi óra szüneteltet, míg a pszichiátriai szakorvosi ellátásnál heti 13 órából 9 szakorvosi óra szünetel humánerőforrás hiánya miatt. A határozat visszavonásig érvényes.
  • A Kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórházban: nem tudják ellátni a csecsemők csípőszűrési feladatának UH diagnosztikai háttérrel történő ellátását sem.
  • Kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház: előreláthatóan egy évig, de lehet, hogy még tovább is, szünetel a gyermek tüdőgyógyászat járóbeteg-szakellátás az ellátáshoz szükséges személyi felételek hiánya miatt.
  • Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet: az ellátási területhez tartozó települések lakosainak ellátására a sürgősségi betegellátó egységben szervezett szakellátás I. progresszivitási szinten nyújtott aktív fekvőbeteg-szakellátás vonatkozásában két másik intézményt, a Békés Vármegyei Központi Kórházat és a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központot jelölték ki. Az erről szóló határozat visszavonásig, határozatlan ideig érvényes.
  • Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet: szünetel az onkológiai járóbeteg szakellátás személyi feltételek hiánya miatt - ebben az esetben is visszavonásig érvényesen. Az érintett daganatos betegeknek a 60 kilométerre fekvő Győrbe kell menniük, személyi feltétel hiánya miatt.
  • Egri Markhot Ferenc Kórház: 2023 október elején a kórház igazgatója jelezte, hogy 2024 október 31-ig a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai szakrendelés személyi feltételek hiánya miatt szünetel.
  • Pásztói Margit Kórház: nem tudják ellátni a gyermek- és ifjúságpszichiátriai járóbeteg rendelésre érkező pácienseket.
  • Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház: az intézmény orvosigazgatója levélben tájékoztatta az NNGYK-t, hogy humánerőforrás hiánya miatt az angiológia (érbelgyógyászat), az érsebészet és a lymphológia (nyirokerek megbetegedései) ellátásokat szüneteltetni kényszerül. Az NNGYK ezért 4 másik fővárosi kórház között osztja szét az érintett betegeket.
  • Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház: november közepétől visszavonásig nem tudják fogadni az infektológia járóbeteg-ellátásra érkező betegeket a személyi feltételek átmeneti hiánya miatt.
  • Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház: hétvégén nincsen akut ügyeleti urológiai fekvőbeteg-szakellátás, helyette szombatonként a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetbe, vasárnaponként a Péterfy Sándor Kórházba lehet menni.
  • Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház: a kézsebészet járóbeteg ellátás szünetel határozatlan ideig és a hatóság az Ajkai Magyar Imre Kórházat jelölte ki a betegek ellátására, azonban korábban pont az ajkai intézmény jelezte, hogy nem tudja ellátni a kézsebészetre érkező betegeket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Biztatóbb a helyzet a műtéti várólistáknál, de ezeken a területeken még gond van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségügy

Forrás: hvg.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához