Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Kivégzések, korlátozások és szexuális bűnözés: ilyen az élet a világ egyik legzártabb országában

koronavírus, covid19, észak-korea, szexuális bűnözés, kivégzés, korlátozás

Észak-Koreában, egy közzétett dél-koreai emberi jogi jelentés szerint, olyan személyeket végezhettek ki nyilvánosan, akik megsértették a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

A Koreai Nemzeti Egyesítési Intézet, mely az országegyesítési minisztérium irányítása alatt áll, a napokban közzétett egy fehér könyvet, amelyről kiderült, hogy egy tavaly Dél-Koreába menekült észak-koreai disszidens beszámolója alapján állítja, hogy Észak-Koreában nyilvános kivégzésekre kerül sor azok számára, akik megsértik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. A disszidens részletekbe menően beszélt az esetekről, ugyanakkor a jelentés nem tartalmaz konkrét információkat annak érdekében, hogy ne sodorja veszélybe a szökevény északon maradt családtagjait.

A fehér könyv továbbá 70 másik észak-koreai disszidenssel készült interjút is tartalmaz, akik 2018 és 2023 között menekültek délre. Az interjúkban olyan tanúvallomások is szerepelnek, amelyek arra engednek következtetni, hogy a kivégzések esetleges csökkenése tapasztalható lehet. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a kivégzéseket esetlegesen a nyilvánosság kizárásával hajtják-e végre Észak-Koreában. A fehér könyv ezen részletei is kiemelik a rendszer elnyomó és titokzatos jellegét, valamint a súlyos emberi jogi aggályokat, amelyek Észak-Koreában továbbra is jelen vannak.

Azt az emberi jogi jelentés továbbá megállapította, hogy az egyéni és csoportos szexuális erőszak elkövetőinek büntetéseit 2022-ben enyhítették Észak-Koreában. A börtönbüntetés időtartamát csökkentették, és kizárólag a 15 év alatti lányok esetében ismerik el a szexuális erőszak áldozatait gyerekként. A jelentés kiemeli, hogy az ilyen enyhítések súlyos aggodalomra adnak okot az emberi jogok terén.

A jelentés rámutat továbbá arra, hogy az észak-koreai közegészségügyi rendszer összeomlása súlyosan érinti az észak-koreaiak egészségügyi jogait. A disszidensek beszámolói szerint az embereknek magánorvosokhoz kell fordulniuk, vagy az egészségügyi tisztviselőket kell megvesztegetniük, hogy orvosi kezelésben részesülhessenek, mivel a közegészségügyi rendszerben jelentős hiányosságok és problémák tapasztalhatók. Ez a helyzet tovább mélyíti az országban élők szenvedéseit és kiszolgáltatottságát az egészségügyi szolgáltatások terén.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Újra eluralkodhat a járvány a virológus szerint! Ezek az emberek vannak veszélyben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

járvány

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához