Ezeket látta már?

Melyik a legjobb otthoni víztisztító, vízszűrő? Ezek a legfontosabb tudnivalók

legjobb otthoni víztisztító, vízszűrő, kutatás

Szoktunk-e még csapvizet fogyasztani, és egyáltalán mit iszunk napi szinten, mi magyarok?

Ha nem isszuk a csapvizet, miért nem, és milyen más alternatívát találhatunk helyette? A téma a kötelező visszaváltási rendszer bevezetése miatt is aktuális, ami egy rég várt szükséges első lépése a körforgásos gazdaságnak.

A magyarok közel fele ásványvizet is fogyaszt napi szinten más, palackozott üdítők mellett, viszont a cél, hogy minél kevesebb műanyag palackot vásároljunk, használjunk. A palackmentes élet lehetséges megoldásaira kereste a választ a MediaMarkt az Opinio Institute-tal egy reprezentatív kutatásban, és szakértői segítségével összeszedte a legfontosabb tudnivalókat az ehhez alkalmazható otthoni megoldásokról.

Mit isznak és mennyit a magyarok?

A december végén végzett kutatásban több mint 1000 főt kérdeztek meg az általános folyadékbeviteli szokásairól. Ez alapján a magyarok fele napi 1-2 liter folyadékot fogyaszt, 28% – saját bevallása szerint – 3-4 litert vagy annál is többet. Ennek összetétele a többség esetében tea (35%), és kávé (39%) mellett csapvizet (61%) és ásványvizet (44%) jelent jellemzően.

Az is kiderült a felmérésből, hogy bár igényük az lenne rá, sokan azért nem fogyasztanak csapvizet, mert nincsnek meggyőződve annak minőségéről (30%). Mi több, 60% nyilatkozott úgy, hogy ha bevizsgálnák és kiválóra minősítenék az otthonában elérhető ivóvizet, akkor sokkal kevesebb palackozott vizet fogyasztana. Van, aki teljesen el is hagyná az életéből a vizek kartonszámra cipelését.

Csap víz vagy szűrt víz?

Ami a csapvíz fogyasztás mellett szól, hogy alapvetően folyamatosan ellenőrzött, szakszerűen kezelt vízről beszélünk, amiért nem kell boltba mennünk, nem jár felesleges környezetszennyezéssel és alap esetben mindig rendelkezésre áll. Természetes ásványi anyagokat tartalmaz és megfelelő a mikrobiológiai minősége.

Ami mégis talán a legtöbb embert elriasztja, hogy előfordulhatnak íz- és szagproblémák, elsősorban a klórozás miatt, és ritkán, illetve a régi vízhálózatok vezetékei miatt tartalmazhatnak úgynevezett lebegő szennyeződéseket, homokot, nehézfémeket.

Sokan tartanak vegyszer, esetleg hormon vagy gyógyszer szennyeződésektől, de valójában ezek, ha elő is fordulnak, olyan elenyésző mennyiségben, hogy egyes becslések szerint több millió liter ilyen vizet kellene meginnunk ahhoz, hogy egy tablettában fellelhető mennyiségű hatóanyagot vigyünk be.

A szűrt vagy tisztított víznél a legtöbb esetben alkalmazott aktívszénnek köszönhetően az íz- és szagproblémák megszűnnek, illetve szennyeződések nagy része is kiszűrhető, ugyanakkor – vízszűrő megoldástól függően – az ásványianyagokat is kiszűrheti a rendszer (fordított ozmózis), a víz mikrobiológiai romlása is előfordulhat, valamint szükséges a folyamatos karbantartás (szűrőcsere, fertőtlenítés), ami költséges is lehet.

Éppen ezért, mielőtt úgy döntenénk, hogy egy ilyen rendszerbe ruházunk be, érdemes bevizsgáltatni az otthoni víz minőségét, hogy a valós problémának megfelelő megoldást alkalmazzuk.

Milyen vízszűrőt használjunk?

A háztartás méretétől és a vízszűrő alkalmazásának okától függően érdemes szétnéznünk a lehetőségek között. Első lépésként azt kell eldöntenünk, hogy hol és mennyi vizet szükséges szűrni? A teljes lakást vízét, vagy a konyhában az ivó-, és főzővizet? Általában nem éri meg a teljes lakás vizét szűrni, mert a drágább és nagyobb teljesítményű szűrők karbantartása is lényegesen költségesebb, és nem biztos, hogy indokolt tisztított vizet használni a wc öblítésére vagy a zuhanyzásra.

A víztisztitás otthon leggyakrabban vízszűrő kancsóval, csapra szerelhető vízszűrővel, vagy fordított ozmózis elvén működő víztisztitó berendezéssel történik. A legfontosabb különbség a vízszűrő rendszerek között, hogy az egyszerűbb – nem ozmózis elvű – víztisztító készülék bizonyos szennyezőanyag csoportok eltávolítását célozza meg.

A szűrőben lévő hatóanyagok függvénye az, hogy melyek ezek az eltávolítható szennyeződések. Ezek a vízszűrők kiválóan alkalmasak arra, hogy jó minőségű csapvíz esetén eltávolítsák a leggyakrabban előforduló szennyeződéseket, klórt, fizikai szennyeződéseket, esetleg mellékízeket, szagokat.

A fordított ozmózis elvén működő víztisztítók ugyanakkor nem bizonyos szennyeződéseket céloznak meg, hanem egy membrán segítségével molekula szintű szűrést végeznek, és mindent, ami nagyobb a vízmolekulánál, azt eltávolítják.

Vízszűrő kancsók

A vízszűrő kancsók a legegyszerűbb, legkedvezőbb árú vízszűrők, a belépő szintet képviselik. Működésük nagyon egyszerű, csak bele kell tölteni a vizet, és a benne található szűrőn áthaladva az alsó részben összegyűlik a szűrt víz. A vízszűrő kancsókban szűrőbetét található, ami általában 2 féle lehet. A régebbi fajtája egy egyszerű aktívszén segítségével, az újabbak már több lépcsős fokozatban szűrnek. A szűrőbetétek cseréjére vonatkozó szabály szerint általában 100-150 liter- víz, vagy 30 nap után cserélni kell a betétet. Azaz, ha nem használjuk el 30 napon belül a megadott liter mennyiséget, akkor is 30 naponta cserélni kell a szűrőbetétet, mert utána megnő a fertőzésveszély. A vízszűrőkancsó ideális lehet azoknak, akik egyedül élnek és elegendő számukra a kancsó nyújtotta mennyiség.

  • Előnye, hogy olcsó és könnyen kezelhető. Egyszerűen beüzemelhető, azonnali eredménnyel. A szűrőbetét hatékonyan javítja, tisztítja a csapvizet a leginkább érintett nem kívánatos összetevőktől, az értékes ásványi anyagok megőrzése mellett. Méretéből adódóan mobil, jellemzően beférnek a hűtőszekrény ajtajába vagy a nagyobb rekeszébe. 
  • Hátránya a korlátozott szűrt víz kapacitás, ezért kisebb, 1-3 fős lakóközösségbe vagy irodába ajánlott. 
  • A beszerzés egyszeri költsége 5-10 ezer Ft, éves szűrőbetét költség 20-30 ezer Ft.

Közvetlenül a csapra szerelhető vízszűrők

A csapra szerelhető vízszűrőknek két fajtája létezik. Az egyik változatot közvetlenül a csapra kell felcsavarozni, és így szűri a vizet. A másik fajta a váltócsapos vízszűrő. Itt egy adaptert, a váltócsapot kell a csapra felszerelni, és ezen a váltókaron állítható a víz útja. Tehát, ha mosogatni szeretnénk, akkor egyszerűen átfolyik a váltócsapon a víz, szűrés nélkül. Átváltás után a víz a vízszűrőbe megy, és szűrés után a vízszűrő csapján kifolyik. A csapra szerelhető vízszűrők többféle szűrőbetéttel rendelkezhetnek, a leggyakoribbak az aktívszén szűrőbetétek az ízek, kellemetlen szagok megkötésére, általában van valamilyen mechanikus, szálas szűrő a durva részecskék, akár mikroműanyagok felfogására, illetve ionizáló szűrők is léteznek a nehézfémek semlegesítésére.

  • Előnye, hogy a szűrőbetét – típustól függően – jellemzően 3 havi (300l/ hónap) szűrésre alkalmas, amely megfelel akár egy nagyobb család igényének is. Relatív alacsony, pár 10 ezer forintos beszerzési ára van, a fogyasztó pedig saját maga tudja telepíteni. Egyszerűen és gyorsan cserélhető a szűrőbetét, a váltószelep biztosítja, hogy mosogatáshoz ne a szűrt vizet használja a fogyasztó. 
  • Hátránya, hogy a csap végére van telepítve, ami "esztétikai kérdés", és mindig gondosan figyelni kell a váltókarra.
  • Csapra szerelhető szűrőt akár már 15-25 ezer forintért is beszerezhetünk, az éves szűrőbetét költség 30-50 ezer forint között mozoghat, gyártótól függően.

Fordított ozmózis rendszerű a csap alá/elé szerelhető víztisztító rendszerek

  • Előnyük, hogy nagy mennyiségű (több ezer liter) víz tisztítására alkalmasak. Általában egy külön beépített csapon keresztül lehet a fogyasztható vizet vételezni. 
  • Hátrányuk, hogy 1 liter tiszta víz előállításánál kb. 1,5 – 3 liter víz megy el a szennyvízbe, ami a bejövő vezetékes víz összetételétől függően változhat. Jellemzően mindent, még a fontos ásványi anyagokat is kiszűri a vízből.
  • A beszerzés egyszeri költsége 150-200 ezer Ft, az éves szűrőbetét költség 35-55 ezer Ft.

Ezeket utánsózó betéttel kell pótolni, ami nélkül 50 keménységi fok alatti nagyon lágy (desztillált vízhez hasonló) víz az eredmény, amelyet nem javasolt huzamosan fogyasztani.

Egyszeri beszerzési költsége az egyik legmagasabb, jellemzően szakember igénye van a beépítésnek, illetve vízrendszerbe kötésnek, és elektromos áramra van szűksége a működéshez. Mivel megszűrt, klór mentes vizet tárol a rendszer, ezért nem megfelelő kezelés esetén az egész rendszer befertőződhet.

Ha pezsgés nélkül nem élet az élet

Ha a szénsavas üdítők rabjai vagyunk, akkor is van ma már környezetkímélő otthoni megoldás. A szódagépek egyre több konyhapulton megtalálhatók, ami nem véletlen. Egyrészt a szénsavasság mértéke szabályozható, másrészt nem jelent túl nagy beruházást.

  • Már 20.000 forint körül lehet kapni jó minőségű gépet, amely a palackozott ásványvizek jelenlegi árával számolva egy-két hónap alatt megtérülhet.
  • A szódapatronok ára 3-4000 forint körül mozog, egy eredeti patron pedig hozzávetőlegesen 60–80 liter közepesen buborékos víz készítéséhez elegendő.

Ráadásul mára a legtöbb nagy szénsavasital-márka piacra dobta a szódagépbe való koncentrátumát, így nem feltétlenül kell lemondanunk a kedvenc ízeinkről sem.

Hogyan éljünk palackmentesebben?

Vásároljunk kevesebb palackozott italt és igyunk több csapvizet – javasolja a legkézenfekvőbb megoldást a MediaMarkt kategóriamenedzsere – Ez elsőre nagyon evidensnek ugyanakkor megoldhatatlannak tűnhet, ha valaki folyamatosan mozgásban van. Jobban belegondolva azonban igenis kézenfekvő, egészségesebb és pénztárcabarát megoldás is, ha a PET-palackba csomagolt cukros üdítők helyett beszerezzünk és magunkkal viszünk egy kulacsot, amit szinte bárhol megtölthetünk friss csapvízzel. Ha esetleg aggódnánk az úton-útfélen fellelhető csapvíz minősége miatt, beszerezhetünk egy vízszűrős kulacsot. Ha pedig a csapvíz helyett mégis másra vágynánk, akkor minden lehetséges esetben válasszuk a betétdíjas termékeket."

"Az otthonunkban már egyszerűbben választhatjuk a palackmentességet a különböző szódagépeknek és vízszűrőknek köszönhetően. Arra viszont ügyeljünk, ha vízszűrő, víztisztító berendezés mellett döntenénk, kizárólag engedéllyel rendelkező készüléket válasszunk. Ha bizonytalanok vagyunk a választásban, minden esetben kérjük a szaktanácsadók segítségét. Fontos, hogy bármelyik víztisztító berendezés mellett is döntünk, annak egészségügyi előírásaira, karbantartására és tisztítására fokozottan figyeljünk.”

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

PET-palack visszaváltás: elindult a rendszer, erre érdemes odafigyelni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vízivás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához