Ezeket látta már?

Rossz vízivó? Felejtse el amit tud, ennyi vízzel is hidratált lehet

víz, magas vérnyomás, szívbetegség, szívinfarktus, stroke

A kutatók úgy találták, hogy a víz körforgása a szervezetünkben nagymértékben eltér, a fizikai és a környezeti faktorok függvényében egyedileg változik.

A Science folyóiratban publikált eredmények azt mutatják, hogy az az elképzelés, miszerint 8 pohár vizet kell meginni egy nap alatt, nem mindenkinek megfelelő megoldás a hidratáltsághoz. Kong Chen orvosbiológiai mérnök úgy találta, „hatalmasak lehetnek az egyéni eltérések”.

A kutatók egy deuterium néven is ismert, stabil hidrogénizotópot használtak, hogy a víz haladását figyeljék az emberek szervezetén át. A teljes vízbevitel és -kibocsátás számos tényezőtől függ, beleértve a testméretet, a fizikai aktivitást, sportolást, a levegő hőmérsékletét, a páratartalmat és a tengerszint feletti magasságot. A szerzők egy egyenletet vezettek le a vízfelhasználás előrejelzésére ilyen paraméterek alapján.

A megivott víz csak a napi vízbevitelünk felét teszi ki, a másik fele az ételekből származik – kizárólag a naponta bevitt vízmennyiség figyelése tehát nem elegendő a vízforgalom pontos méréséhez, vagy a szervezet által felhasznált napi vízmennyiség megállapításához – mondják a tudósok.

A nők és a férfiak esetében a napi vízforgalom alsó határa átlagosan 1 és 1,5 liter között volt, a felső határ pedig már 6 liter körül alakult.

Kong Chen szerint a tanulmány önmagában még nem útmutató arra vonatkozóan, hogy pontosan mennyi vizet kell napi szinten fogyasztanuk – sőt, az adatok még több kérdést vetnek fel annak kapcsán, hogy az egyéni napi vízforgalomra milyen hatást gyakorolhatnak a környezeti tényezők.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tényleg jót tesz ébredés után, éhgyomorra rögtön vizet inni?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

dehidratáció

Forrás: Science
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához