Ezeket látta már?

Lépést tud-e tartani a magánegészségügy az inflációval?

egészségügy, magánezgészségügy, állami egészségügy,  co-payment, magánszolgáltatók

Az idei évre szóló elemzések szerint az egyre romló gazdasági helyzet, valamint az infláció a magánegészségügyben is otthagyja a kéznyomát.

Az utóbbi években a magán egészségügyi szektor robbanásszerű növekedését és népszerűvé válását tapasztalhattuk: a piac legnagyobb szereplői 40 százalékot meghaladó árbevétel-növekedést ért el, összesített árbevételük közel 120 milliárd forint volt – derült ki a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kiadványból. A piacformáló folyamatokban a 2020-ban kitörő koronavírus-járvány is erőteljes szerepet játszott, így szinte biztosan állíthatjuk, hogy a magánszektor fejlődésében különíthetjük a járvány előtti, illetve a járvány utáni időszakot a történések szempontjából.

A magánügyfeleknek járó- és fekvőbeteg-ellátást végző szolgáltatók bevételei a 2022-es évben is tudtak emelkedni, azonban a szolgáltatók nyereségessége már kérdéses volt. 2023-ban, az egyre növekvő infláció mellett kérdés, lépést tud-e tartani a magánegészségügy a költségek növekedésével.

Két korszakra szakadt a magánellátás

A járvány kitörését követően az állami ellátórendszernek természetszerűleg át kellett helyezni a hangsúlyt a járványellátásra, amely a magánszektor növekedésének nagy löketet adott. Ezt követően – a koronavírus-járvány visszaszorulása után – a korlátozások feloldásával, például a fekvőbeteg-ellátások megkezdésével párhuzamosan mind a magán, mind az állami szolgáltatók iránti kereslet fellendülni látszott. A túlkereslet szintén a magánszektor kezére játszott: az addig elhalasztott beavatkozások túl nagy terhet róttak az állami szektorra, amely így szintén kapacitás problémákkal küzdött. A magánegészségügy ezzel szemben jól menedzselte a megnövekedett keresletet, azonban a járványellátásban nem kellett részt vennie, míg az állami szektornak igen.

Kevésbé optimisták az előrejelzések

Az idei évre szóló elemzések szerint az egyre romló gazdasági helyzet, valamint az infláció a magánegészségügyben is otthagyja a kéznyomát. A Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatójának nyilatkozata szerint a legtöbb szolgáltató kénytelen az áremelés mellett dönteni, azonban annak mértéke még nem körvonalazódott teljesen a piacon. Mégis, a mindenki számára megemelkedő költségeket a szektor nem képes teljes mértékben az ügyfelekre terhelni, így az idei évben a szolgáltatók nyereségessége lényeges mértékben csökkenhet.

Valamilyen szinten mégis megoldást jelenthetnek a biztosítók, amelyek löketet adhatnak a piacnak. Azonban a két szektor együttműködése még kezdetleges, ám a rendszerbe az egyéni és csoportos biztosításokon keresztül egyre több pénz folyik, ami egyrészt lendületet adhat a szektor fejlődésének, másrészt egyfajta mentőövet dobhat a válságos időkben. Ezzel szemben az ellátórendszer kevésbé tudja tartani a lépést a megnövekedett kereslettel és az orvosi szakmát erősen érintő munkaerőhiánnyal.

További átalakulások mehetnek végbe a piacon

Nem csak a gazdasági helyzet változása, hanem a fogyasztói magatartás is nagymértékben befolyásolja a magánellátás piacát. Megfigyelhető például, hogy a járvány hozadékaként exponenciálisan nőtt az egészségtudatosság a magyar lakosság körében. Másik oldalról a Fitch Solutions elemzése azt vetíti előre, hogy a kormány a jövőben a járványidőszak előtti hozzáállással tervezi meg az állami egészségügyi ellátás költségvetését az infláció tükrében. Ennek értelmében az állam az elkövetkezendő időszakban inkább csökkenti az állami ellátásra szánt kiadásokat, mintsem korszerűsítésre. Ez pedig azt vetíti előre a szakemberek szerint, hogy a közfinanszírozott rendszer teret veszíthet, a magánszektor szereplői pedig tovább erősödhetnek, még az infláció ellenére is.

(Forrás: Creditline.hu)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Virtuális kórházak, digitális betegek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#egészségügy

Forrás: Creditline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához